САЛВУ мржње према Србији и Српској православној цркви, сасуо је у Братислави црногорски председник Мило Ђукановић и по ко зна који пут оптужио нашу земљу и Цркву за „деструктиван однос према Црној Гори“.

Ђукановић је на конференцији „Западни Балкан: Кључни део слагалице европске безбедности“ изјавио да је у питању „традиционалан однос у коме Србија није прихватила независност Црне Горе“:

– Могу то потврдити за време за које сам у политици, а то можемо потврдити и истраживањима историјских докумената чак из 19. века. Србија никад није прихватила независност Црне Горе и помирила се с тим, те гледа нашу државу као део српског света. Кад се види однос Србије у региону, та улога је потенцијално деструктивна, зато што се Србија вратила политикама из раних деведесетих. То је иста грешка коју је Слободан Милошевић направио деведесетих, знамо шта се десило у Босни и Херцеговини.

Он је оптужио председника Србије Александра Вучића због, како је навео „заштите интереса српског народа у Црној Гори који покушава да то представи као легитиман циљ“:

– Мишљење је многих да је Србија изгубила Косово кад је Русија била слаба, што значи да би сада можда било време да се Косово врати.

Ђукановић се потом осврнуо и на верска питања, па је рекао да је до измена Закона о слободи вероисповести дошло у погрешном периоду, уочи парламентарних избора. Део говора који се тицао Српске цркве био је у најмању руку скандалозан.

– СПЦ је уложила све ресурсе да манипулише тим питањем у црногорској јавности и да представи на начин како је желела и употреби као алат за остварење великосрпских интереса, те да они дођу на власт, и у томе је успела. Имамо веома озбиљан деформитет, а то је да је Српска православна црква постала политички актер у Црној Гори. Постали су носиоци веома ретроградне идеологије. Нажалост, видим ту нешто веома слично клерикалном национализму, па чак и клерикалном фашизму.

Црногорски председник наставио је са најстрашнијим увредама на рачун СПЦ и то на званичном скупу, па их посредно оптужио и за – учествовање у геноциду!

– Имам веома свеже сећање на деведесете, када је Српска црква стигла пре војске. Ишли су истом путањом – прво црква, па војска и, на крају, одговорни за геноцид у Сребреници. Црква је опасно оруђе у рукама ретроградног национализма и треба да усмеримо политичку одговорност и пажњу на њих ако желимо да отклонимо деструктивне силе, опасне за мир и стабилност на Западном Балкану – оценио је Ђукановић.

Српска православна црква званично се у суботу није огласила око последњег иступа црногорског председника, иако је својим говором на конференцији у Братислави погазио све конвенције у односима црквених и световних власти. Посреди је, како кажу, отворени говор мржње, за који се у уређеном свету одговара.

– Није то новост када је реч о Ђукановићу, може се рећи да смо на такав вербални отров већ навикли – кажу у СПЦ. – Он већ дуго заступа отворено непријатељски став према Српској цркви и прикривајући сопствене политичке неуспехе, свесно мења истину. СПЦ у Црној Гори силом неприлика које је изазвао Ђукановићев режим била је принуђена да се бори за своја елементарна права, која су одбрањена кроз литије током прошле године, што Ђукановић данас проглашава „бављењем политиком“. А управо је његова странка себи наменила задатак уређења верског живота и устројство цркве по мери партије и њених чланова, па чак то ставила и у свој политички програм, што је преседан који није виђен нигде у Европи – објашњавају у СПЦ.

Није први пут да Ђукановић таргетира Цркву као стуб наводних великосрпских и руских интереса, што се у црквеним круговима тумачи као већ много пута виђен покушај приближавања западним центрима моћи, али и његов отклон од сопствене политике коју је водио деведесетих година.

Да је не тако давно Ђукановић у својој политичкој каријери „причао друге приче“, представљајући се верником Српске православне цркве, подсећају у Демократском фронту.

– Кад је од Срба узимао гласове, од Руса милијарде, од цркве благослов, био је већи Србин од Караџића и Младића, већи Рус од Путина, и већи верник од патријараха. Сада покушава да буде велеиздајник, али не треба да вежба, јер је то одавно – казао је у свом реаговању Милан Кнежевић, један од лидера овог политичког савеза.

МИЛОВ ЧОВЕК ПИШЕ ТЕМЕЉНИ УГОВОР

КООРДИНАТОР спорних текстова везаних за измењену садржину Темељног уговора је правни саветник премијера Здравка Кривокапића, Иван Шикмановић, о коме су „Новости“ већ писале. Ради се о човеку који је годинама уназад ангажован у Влади Црне Горе, још из времена режима Ђукановића. Његова супруга Ивана, дугогодишњи кадар МСП, после једногодишњег боравка у Москви пресељена је у црногорску амбасаду у Северној Македонији. Њен супруг је потом напустио место начелника у Министарству јавне управе да би јој се придружио у дипломатској мисији. Након тога се укључио у рад нове Владе и догурао до места првног саветника премијера Кривокапића.

УРУШАВАЊЕ ЕВРОПЕ

ЂУКАНОВИЋ је додатно истакао и блиску повезаност Српске и Руске православне цркве:

– Знамо у којој мери та црква ради у руском националном интересу. Мислим да су то све делићи велике слагалице која урушава европски систем вредности и друштва.

Оставите Коментар