Црногорски председник Мило Ђукановић у још једном од низа медијских напада на Србију каже да је званични Београд резултате црногорских избора протумачио “логиком освајача”, а председник Србије, како наводи, “својатањем црногорске историје” жели да премости недостајући део историје Србије

Ђукановић у интервјуу подгоричкој Побједи, који потписује црногорска новинарка Тамара Никчевић, тврди да пораз његове ДПС на августовским изборима, Београд користи “као отворена врата за наставак своје мисије посрбљавања Црне Горе и промене карактера грађанске државе”.

“Будући да циљеви великосрпског национализма у Црној Гори још нису остварени, може се рећи да је нервоза у сада јединој централи ДФ-а – у државном врху Србије – у порасту. Тим пре што ни нова Влада Црне Горе не игра по њиховим тактовима”, навео је Ђукановић.

Према његовим речима, званични Београд би хтео чистији модел, да, како каже, преко својих политичких трупа управља Црном Гором.

Лидер сада опозиционе ДПС и шеф црногорске државе тврди да Београд нервира то што његова странка коју, како каже, види као једину релевантну политичку брану освајању Црне Горе, не губи подршку јавности како су очекивали.

“Зато се у Никшићу спремају на ”Косовски бој”; зато је и попис, према казивању београдских званичника, у Црној Гори питање од највећег националног интереса Србије: идентитетским инжењерингом Црну Гору представити као српску државу. Након тога, ДФ би могао да сруши ову владу, ослободити је зависности од ”поштеног Албанца” и формирати праву српску владу са челницима ДФ у њој”, навео је Ђукановић.

Говорећи о намерама и ресурсима које наводно користи српски председник да би га уклонио с власти, Ђукановић каже да се “прецењују капацитети председника Србије”, чиме се, како наводи, иде на руку “његовој (Вучићевој) илузији како је надомак циља да освоји Црну Гору”.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

“Опасна игра”

“Није! На изборима за председника освојио сам 54 процента гласова; на челу сам странке која има тридесет мандата и која врши власт у највећем броју црногорских општина. Дакле: полакоте!”, поручује Ђукановић.

Председника Вучића оптужује да “својатањем Црне Горе” жели да премости недостајући део историје Србије и додаје да ће то имати “николики” утицај на дужину његовог политичког трајања и на будућност Црне Горе.

Шеф црногорске државе тврди и да је Србија након 90-тих када је, како каже, “дух пуштен из боце према Хрватима и Бошњацима, касније према Албанцима сада на ред дошли Црногорци.

Оптужујући Србију да “континуирано продукује нездраве односе са суседима”, Ђукановић каже да је то “опасна игра” коју деведесетих “нису успели да контролишу ни већи политички играчи од данашњих”.

“А знамо како је завршила: у геноциду и у Хагу”, тврди Ђукановић.

“Прва и друга линија”

Поново је говорио о “два уплива великосрпског национализма у изборни процес у Црној Гори”, са, како каже, јасном дијагнозом да иза обе стоји власт у Србији, која је тиме служила и стратешким интересима Русије на Балкану и у Европи.

“Прва линија била је политичка, преко ДФ-а, чији су челници лутке на концу власти у Србији. Друга линија је СПЦ. Нешто компликованија за разумевање, али не превише”, каже Ђукановић.

Упитан да појасни у ком смислу компликованија, Ђукановић тврди да је врх СПЦ, као и ДФ, инструмент за “манипулативно управљање од државног врха Србије”.

Ђукановић отпужује Србију и да оживљавањем “идеје велике Србије, сада назване ,”српским светом”, жели да промени карактер Црне Горе, која би, како наводи, уместо досадашње мултиетничке, секуларне, проевропске земље, чланице НАТО-а, постала “нужан део великосрпског троугла Београд-Бањалука-Подгорица”

Оставите Коментар