Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је у Нишу да се ради на поновном увођењу обавезног војног рока у Србији, али да не може да каже да ће таква одлука бити донета у овој години, јер је „много аспеката на које мора да се рачуна“.

„На свему томе радимо и то је реална потреба војске, потребно нам је још војника. Наш Генералштаб је дао своје мишљење о томе због чега сматрају да нам је потребно редовно служење војног рока“, изјавио је Стефановић.

Он је казао да је намера да се почне озбиљна расправа како одлука о обавезном служењу војног рока не би била паушално донета.

Према његовим речима, Министарство припрема нормативна, законска решења и подзаконске акте.

Истовремено се са Генералштабом разматра, уколико се одлучи у том смеру, да ли има довољно касарни, да ли су спремни објекти за смештај војника и да ли има довољно људи за њихову обуку.

„Не желим да млади људи доживљавају да долазе у војску да би очистили парче писте или косили траву. Нама они требају у војсци да би научили војничке вештине. Да би наша земља имала војнике и резервисте“, изјавио је Стефановић.

Kако је казао, разговара се о различитим моделима обавезног служења војног рока, а ради се и на томе да се повећа број војника на добровољном служењу.

Стефановић је подсетио да је одлука о обавезном служењу војног рока није укинута већ замрзнута и да још постоји као законска норма.

Он је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Ентонијем Годфријем обишао учеснике билатералне тактичке вежбе Војске Србије и Оружаних снага САД под називом „Небески мост 21“ на аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу.

Оставите Коментар