Брод шведске морнарице примећен је у близини гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2 у Балтичком мору неколико дана пре експлозија, пише Dagens Nyheter.

„Новинари су користили услугу за праћење кретања бродова“, објашњава лист.

Дакле, брод је два пута улазио у подручје близу гасовода, где су касније откривена цурења.

Шведска ратна морнарица је потврдила да је у тим областима спроведен „поморски надзор“, али је одбила да наведе своје циљеве како би очувала поверљивост.

Крајем септембра је такође објављено да је од 1. до 3. септембра хеликоптер америчке морнарице кружио око острва Борнхолм, где је касније дошло до цурења гаса. Осим тога, Американци су надлетали гасоводе 10. и 19. септембра, и у ноћима између 22. и 26. септембра. У свим случајевима, путање америчке војске говоре о посматрачким летовима или лету преко одређеног дела воденог подручја. Посебно збуњујуће трагове имају хеликоптери који су летели у ноћи 23. и 26. септембра.

Цурење гаса у Северном току и Северном току 2 откривено је 26. септембра и то на четири места одједном. Према наводима оператера Nord Stream AG, ово је инцидент без преседана и немогуће је проценити временски оквир за поправку. Власти Немачке и Данске не искључују да је узрок инцидента саботажа.

Кремљ је инцидент назвао актом међународног тероризма. Према речима руског председника Владимира Путина, „санкције нису довољне за Англосаксонце“, они су почели да уништавају паневропску енергетску инфраструктуру.

Оставите Коментар