Европа би ускоро могла да доживи преломни тренутак у области гастрономије, само се очекује једно важно одобрење.

Наиме, за неколико недеља очекује се да ће Европска агенција за безбедност хране подржати индустрију производње и обраде инсеката тако што ће одобрити продају инсеката и производа од њих за исхрану људи.

То значи да ће се први пут у продаји пронаћи огроман број јестивих инсеката у земљама ЕУ, што ће отворити нове могућности у прехрамбеној индустрији.

„Гардијан“ пише да ће то бити преломан тренутак у области европске гастрономије, а безбедним за исхрану људи прогласиће се цели и млевени црви, мањи црви, цврчци и скакавци. Ако добију зелено светло, храна на бази инсеката могла би се продавати у Европи већ на јесен.

„Имају добру шансу да им се отвори зелено светло у наредних неколико седмица“, рекао је Кристоф Деријен, генерални секретар Међународне организације која се залаже за увођење инсеката као хране код људи и животиња.

„Сматрамо да ће та одобрења бити пробој за цео сектор, па то прилично нестрпљиво очекујемо. Верујемо да ће зелено светло ЕФСА-е узроковати ефекат лавине у свету хране“, додао је.

Компаније које раде у том сектору већ годинама покушавају да добију то одобрење Европске уније, пише портал Индеx. Инсекти се већ могу пронаћи у британским, холандским, белгијским, данским и финским супермаркетима јер су те државе нешто попустљивије од осталих према закону ЕУ из 1997. године који захтева да сва храна после те године има посебно одобрење.

Земље попут Велике Британије одлучиле су да се овај закон не односи на животиње које се користе за храну.

Годишње се произведе око 500 тона хране базиране на инсектима за људску исхрану, али ће очекује огроман пораст те бројке, ако одобрење буде добијено и велике компаније могу да почну да производе такву храну у земљама као што су Француска, Шпанија и Италија, где је то тренутно забрањено.

Европљани никад нису имали навику да једу инсекте, а у свету их једе 2,5 милијарде људи.

Једење инсеката назива се ентомофагија, а Сједињене Државе у протеклим годинама покушавају да увере што више људи да једу инсекте, откако су УН објавиле извештај из 2013. године под називом „Јестиви инсекти“.

Оставите Коментар