Епископ бачки Иринеј апеловао је на све надлежне да макар за Ускрс омогуће директно да се прати литургија а не само преко малох екрана и радио таласа.

Епископ Иринеј је током беседе на празник Цвети у Светогеоргијевском храму у Новом Саду казао је да би за Васкрс требало да будемо у много већем броју сабрани, паралелно држећи се свих упутстава: довољног растојања, и веома малог броја људи у храму, с тим да већина људи буде ван храма, на прописаној удаљености један од другога.

„Апелујем на све надлежне, да макар за Васкрс, Празник над празницима, можемо директно, а не само преко малих екрана или радио-таласа, да пратимо свету Литургију. Надамо се да ће епидемија почети да попушта, али да ћемо и ми имати довољно одговорности, зрелости, а и разумевања од стране наших државних власти, да макар тај први дан Васкрса прославимо нешто достојније и потпуније него што смо приморани да славимо данас и претходних данаˮ, навео је епископ.

Беседећи он је навео и да „жалимо данас што људи широм света страдају и да се молимо да господ што пре уклони ово што је, по допуштењу његовом, снашло данашњи свет“.

„Ваља знати, иако не бива све по вољи Божјој, не бива ништа без воље Његове. Нешто бива по благовољењу, како кажемо у Цркви, а нешто по допуштењу Божјем. Разлога за то увек има: нису то само наши појединачни греси, преступи нагомилани, који изазивају неку опомену или казну Божју, него је то погрешни правац, погрешно усмерење читавога света. Уместо да се свет духовно уздиже ка Небу, ка Богу, данашњи свет се затворио у себе“, навео је епископ бачки.

Навео је да су људи тако организовали свој живот као да им Бог није ни потребан, као да ће својим привременим уживањем овде на земљи, заменити и надоместити царство небеско.

„То се не дешава, на земљи нема Раја. Сваки људски живот на земљи завршава се на једнак начин, а болести и заразе, као што је данашња, у још страшнијем облику прате целу историју“, казао је епископ Иринеј.

Додао је да данас барем, захваљујући напретку медицине, пожртвовању оних који лече своје ближње, много је мање жртава него што их је некада било.

„Ми имамо – управо у име Христове љубави – дужност да помогнемо данас својим ближњима, да пазимо једни на друге, да ова упутства и препоруке које нам дају и савремена медицина и државни органи, о пажњи на своје здравље које је дар љубави Божје, треба поштовати“, истакао је владика Иринеј.

Такође, Епископ бачки је навео да управо верници СПЦ, па и верници других историјских цркава, по највећем поштују упутства лекара и државних институција.

Као доказ тога навео је и данашњи малобројни молитвени скуп или литургијско сабрање на празник Цвети.

Оставите Коментар