И док оптужени лидери Демократског фронта (ДФ) који су неправоснажном пресудом осуђени на по пет година затвора, тврде да имају необориве доказе који руше овај случај, Специјално државно тужилаштво то оповргава

Ни након годину од првостепене, нема правоснажне одлуке у случају „државни удар“.

Судије Апелационог суда Црне Горе нису још ни заказале сједницу на којој ће жалбени наводи бити разматрани, чему је допринијело и одлагање многих суђења због епидемије коронавируса.

И док оптужени лидери Демократског фронта (ДФ) који су неправоснажном пресудом осуђени на по пет година затвора, тврде да имају необориве доказе који руше овај случај, Специјално државно тужилаштво то оповргава.

Тачно је година од када је у подгоричком Вишем суду јавно саопштена пресуда у суђењу, јавности познатом као „државни удар“.

Оптужене странке у поступку искористиле су право на жалбу, али жалбена писма до данас нијесу разматрана.

Не зна се ни када ће.

Сједница у овом предмету још није заказана.

То је званично саопштено из Апелационог суда Црне Горе.

Тврде да су припреме за заказивање сједнице у току,и да би сигурно ишле брже да огроман број суђења није одложен због епидемије коронавируса.

„У складу са мјерама Врховног суда Црне Горе утврђеним Планом судова за ублажавање мјера од 23. априла 2020. године, у свим судовима, рад се наставља на радном мјесту у пуном обиму процеса рада, почев од 25.05.2020. године. Судија извјестилац је Сека Пилетић“, пише у одговору Апелационог суда.

Није познато ко ће поред суткиње Пилетић још одлучивати о жалбеним наводима, иако је одговор на то питање од предсједника Апелационог суда Мушике Дујовића, тразио оптужени у овом случају – један од лидера ДФ-а Милан Kнежевић.

Он подсјећа и да су суду доставили доказ који наводно руши читав случај.

„Kрунски документ који је из Вишег јавног тужилаштва достављен СДТ Црне Горе у којем се јасно констатује да је Саша Синђелићу складу са МТН и ЗKП Републике Србије изјавио да је учествовао у монтираној афери против лидера ДФ-а и осталих оптужених и првостепено пресуђених“, рекао је Kнежевић 7. маја.

Почтком марта специјални тужиоци су негирали ове тврдње и открили да воде извиђај против више припадника Безбједносно информативне агенције (БИА) и полицајаца из Пријепоља, Београда и Ниша, због сумње да су ометали истражне радње у предмету „државни удар“.

Kнежевић са друге стране подсјећа да је ДФ прије неколико дана објелоданио и да је контроверзни свједок сарадник Саса Синђелић послао писмо суткињи Сузани Мугоши, чије вијеће је донијело првостепену одлуку, те да у писму, како тврде, тражи исплату 35 хиљада еура.

„Нико нас није демантовао из Вишег суда што значи да је то истина и очекујемо да Апелациони суд уважи све ово што смо ми доставили у тзв. жалбеном поступку“, казао је Kнежевић 7. маја.

Kнежевић , као и његов колега из ДФ и с оптуженичке клупе, Андрија Мандић, у овом случају осуђен је на пет година затвора.

Од почетка су тврдили да је у питању монтирани прицес, у коме је 13 особа оптужено за планирање више терористичких акција на дан парламентарних избора 2016. године.

Они су проглашени кривим и неправосназно осуђени на 69 година и седам мјесеци затвора.

--

Leave a Reply