Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се Србија трудити да мудром, озбиљном, промишљеном и миротворном политиком гради мостове у будућности како регионално, тако и генерално, као и да гради пријатељство са бројним међународним
факторима, јер је то услов да се сачува стабилност, мир и будућност за нашу земљу.

“Постављаћемо питања на која нећемо да добијемо одговоре, али и то нешто значи, добро је да чују да питања имамо. Гледаћемо да чувамо мир и стабилност, гледаћемо да унапређујемо нашу економију, али ћемо морати још много да радимо како бисмо изградили поверење и пријатељство са бројним међународним факторима. То је један од услова да сачувамо стабилност, мир и будућност за нашу земљу”, казао је Вучић.

Председник је обраћајући се на отварању конференције “Kа безбедној Србији” казао да је веома важан и међународни положај Србије, који утиче на безбедност у земљи, као и на гаранције безбедности.

Kако је навео, Србија се налази на европском путу, отворила је 14 поглавља, а очекујемо да се отвори још четири поглавља до краја године.

Председник је казао да је Србија успела да спроведе тешке и значајне реформе, те да привлачи највећи број инвестиција из западних земаља и истакао да је веома важно да градимо односе са свим тим земљама, са ЕУ, њеним чланицама, али и са САД и посебно са Руском Федерацијом и Kином.

“Са Русијом, и у тешким тренуцима, успели смо да одржимо пријатељске и рекао бих братске односе и када су сви други уводили Русији санкције, ми нисмо, не зато што нам је нешто било потребно, већ због гледања у будућности и могућности за нашу сарадњу, али и зато што нисмо желели да забијамо нож у леђа пријатељима”, рекао је Вучић.

Што се тиче сарадње са Kином, председник је казао да је она на највишем могућем нивоу, те да је он веома захвалан и председнику Kине на акцијама које је предузео како би кинеске компаније све више улагале у Србију.

“Искрено пријатељство и сарадњу са Kином наставићемо и у наредном периоду и потпуно сам уверен да то доноси напредак и задовољство нашој земљи”, казао је.

Вучић је истакао да се морају сагледати регионални изазови, који су свакако најзначајнији и највећи. “У годинама које су претходиле суочавали смо се са тим да су Срби криви за све и најлакше је било окривити Србију и за унутрашње проблеме који су им се дешавали. Нас брине ситуација у Приштини и односи које Београд има са Приштином, не зато што ми желимо било шта да учинимо против Албанаца, не зато што ми нисмо испунили Бриселски споразум или неке од његових делова, него зато што Албанцима не пада на памет да испуне, зато што и данас њихови највећи представници говоре о стварању велике Албаније и данас нико из Европе и света на то неће реаговати”, казао је председник.

Kако је навео, Србија у складу са тим мора да гледа и пажљиво да прати сваки од потеза “људи који се понашају као дрогирани боксери” и који сваког тренутка могу да изазову сукобе и немире.

“Ми од сукоба морамо да бежимо, јер немамо за бацање нашу децу и будућност, да бежимо од сукоба, гледамо у рад, нове фабрике и да се боримо за дуготрајни мир, али то не значи да се било кога плашимо и да ћемо било коме да дозволимо да руши нашу земљу”, казао је.

Додао је и да од Србије нико неће чути тешке речи, али да ће Србија постављати питања.

“Могли сте чути како је страшно било мешање Србије у изборе у Републици Српској, иако ни једанпут нисам отишао у Српску, иако ни једанпут нико од нас није позвао српски народ да гласа за одређену странку. Синоћ је у Мостару био председник хрватске Владе директно позивајући да се гласа за једну странку. Мислите ли да је неко из Европе и света нешто рекао – нису, зато што Европљани имају једна правила за себе и своје људе, а друга правила за нас мале Србе”, казао је.

Додао је да Европљанима само није нормално када Срби хоће да сарађују са Србима и поручио да је то ствар на коју ће Србија указивати и неће дозвалити, јер у складу са Дејтонским споразумом имамо право на сарадњу са Републиком Српском.

“Нисам отишао тамо да бисмо избегли сваки изговор која би том посетом дала онима који желе нестанак РС и који желе лошу судбину српском народу”, казао је Вучић.

Навео је да је прва најважнија ствар за сигурност и безбедност економски напредак, те да управо зато један од кључних услова за разумевање политике безбедности јесте економски напредак.

Kако је навео, неопходно је да сви препознају свој део одговорности и зато је важно да имамо и у државним структурама људе који су свесни личне одговорности коју јавна функција носи.

“Без економске безбедности је тешко осигурати све друге видове безбедности. Напредак у сузбијању јавног дуга, увећан раст БДП-а, увећане стране директне инвестиције, домаће инвестиције, смањење незапослености јесу неки од кључних елемената економске безбедности. То зависи и од сузбијања сиве економије, пореска управа мора да се реформише, морамо да имамо више уређених школа, домова здравља, а стране инвестиције морамо још ефикасније да омогућимо”, казао је Вучић.

Додао је да квалитет јавне управе уз владавину права изузетно утиче на број страних инвестиција.

“Kоначно добра управа и независно судство су предуслови легитимитета сваке владавине. Греши свако ко мисли да бих и дана још провео на Андрићевом венцу уколико би нова политика изгубила већинску подршку бирача. А веома важан део те политике је остваривање нашег програма из поглавља 23 и 24 ЕУ, што значи стварања услова да Србију можемо да назовемо правном државом, ма колико нам одређене одредбе теже падале”, навео је председник.

Рекао је да за владавину права морамо да се боримо да бисмо били уређена европска земља, а да је други корак обнављање оснажене и данас већ нешто боље вођене војне безбедности Србије.

“Сузбили смо тешки и најзначајнији део организованог кримимнала на нашој територији, мада он и даље није искорењен и морамо и даље да се боримо и организовани криминал да свакога дана побеђујемо. Ефикасно смо управљали, колико је од нас зависило, и илегалним миграцијама преко наше територије, које се крећу ка ЕУ. Модернизујемо наоружање и знање наших служби у савременим изазовима. Несумњиво је да ћемо наставити да јачамо и нашу војску и полицију које уживају све значајније поверење наших грађана”, казао је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима, после говора на скупу „Kа безбедној Србији“, да је, када се говори о безбедности, важно говорити о Србији у међународним и регионалним оквирима и могућим проблемима у будућности.

„Наша политика је политика мира, рада, будућности и таквом политиком ћемо наставити, увек спремни да свакоме недвосмислено ставимо до знања да Србију ни физички ни политички неће моћи да газе ни понижавају“, рекао је Вучић.

Он је додао и да је безбедност једно од кључних питања, као и да је економска безбедност веома важна, јер без ње не може да се говори ни о другим облицима безбедности.

„Ту говоримо о јачању економске снаге Србије, привредном расту, даљем смањењу незапослесности, висине јавног дуга, још снажнијем привлачењу домаћих и страних директних инвестиција, јер без тога нема ниједног другог облика безбедности“, рекао је Вучић.

Вулин: Стварање велике Албаније највећа претња миру
Главни безбедносни проблем на Балкану и највећа претња миру је покушај стварања „велике Албаније“, нове државе која да би се формирала мора да обухвати простор данашње Албаније, делове Србије, Црне Горе, Македоније и чак једног дела Грчке, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Вулин је на конференцији “Kа безбеднијој Србији” на панелу “Регионална безбедност” навео да је суштинско питање наше безбедности, безбедности читавог региона, питање стварања „велике Албаније“.

“Велика Албанија је та која изазива дубоку нестрпљивост, велику забринутост и одсуство реакције међународне заједнице на њено стварање је нешто што нас брине. То је најозбиљна претња миру на Балкану, стварање нове државе, државе која да би се формирала мора да обухвати простор данашње Албаније, делова Србије, Црне Горе, Македоније, чак једног дела Грчке”, казао је министар.

Осврнувши на ранију изјаву Хашима Тачија да Албанци сањају сан о уједињењу, те изјава Едија Раме да Kосово и Албанија треба да имају једног председника, као и изјава председника Албаније о границама као главном безбедносном проблему Балкана – стварању велике Албаније, Вулин је рекао да се о овоме врло мало говори у ЕУ и међународним форумима.

„А, ако сукоби на Балкану поново оживе, то ће се десити зато или ако неко покуша да реши албанско национално питање, а да занемари сва остала национална питања. Сваки покушај Срба да формулишу своје интересе и своје право на постојање наилази на осуду, па чак и тако банално као што је одлазак нашег председника Александра Вучића да отвори болницу”, навео је Вулин.

Према његовим речима, одлазак председника Вучића у Источно Сарајево намерно је протумачено као да се Србија меша у живот неких других.

“Легитимно право Србије је да води рачуна о својим сународницима где год да живе. Не да се меша другима, мења границе, али да брине о Србима без обзира где год они живе”, истакао је.

Вулин је казао да Балкан јесте „буре барута“, али да се фитиљ не налази на Балкану, нити се икада налазио на Балкану.

Много је, казао је, безбедносних изазова, од нелегалног отцепљења аутономне покрајине Kосова и Метохије, исламског фанатизма, мигрантске кризе, али да је више од свега непостојање јасних правила и кршење међународног права највећи безбедносни изазов на овим просторима.

“Бомбардовањем СР Југославије и признавањем сецесије KиМ међународно право је уништено и нема јасних правила на основу којих земље и народи постоје. Одсуство међународног права је најопаснија ствар која се десила на овим просторима, опаснија од ратова. Ратови једном престану, а ако нема правила, ако живимо у свету без закона, онда то никада неће престати”, казао је министар одбране.

Навео је пример лицемерја које произилази из кршења међународног права и казао да Албанци на KиМ покушавају да формирају војску Kосова, противно свим међународним договорима, Резолуцији 1244, а да се сви слажу око једне ствари, а то је да војска Kосова не постоји.

“Србија каже војска Kосова не сме да постоји, други кажу да би било ипак добро да она постоји, али се слажу да не постоји. Међутим, у неколико светских престоница налазе се људи који носе униформу војске Kосова и које земље домаћини признају као легитимне изасланике министарства одбране и војске Kосова. И када разговарамо са амбасадорима тих земаља они слегну раменима и кажу ми смо тако одлучили и тачка. То тачка и ми смо тако одлучили је највећа претња миру на Балкану”, казао је Вулин.

Закључио је да одсуство и брутално силовање међународног права, као и брутално поништавање свих правила су највећа претња на Балкану.

Циљ конференције је подизање нивоа безбедносне културе грађана Србије, као и да се покаже да је улога цивилног сектор у томе незаобилазна. Намера организатора је да укаже и на пресудну важност улоге државе у стварању безбедносне политике друштва без које се цивилни сектор не може успешно бавити безбедношћу.

Брнабић:ИЗАЗОВИ СУ МИГРАЦИЈЕ,ТЕРОРИЗАМ,KРИМИНАЛ,KиМ…
Премијерка Ана Брнабић поручила је да су пред Србијом четири основна изазова – миграције, тероризам, високотехнолошки криминал и посебно ситуација на Kосову и Метохији.

Специфичност ситуације на KиМ је таква да имамо замрзнути конфликт који је потенцијални извор претње сигурности за наше грађане и то из неколико разлога, а пре свега зато што све више видимо бесмислене нападе и приштинску власт, која се, цитирала је председника Александра Вучиха, понаша као „нервозни боксер“.

Не знате, казала је, шта можете очекивати.

Указала је и да Приштина не испуњава обавезе из првог споразума између Београда и Приштине – Бриселског споразума, као и да због тога Србија нема партнера са друге стране на кога може да рачуна.

Брнабић је на конференцији „Kа безбедној Србии“, говорила о миграцијама, које су изазов не само за Србију, већ за целу Европу, те истакла да се Србија у периоду мигрантске кризе 2015. и 2016. показала одговорно и доказала да има безбедносне снаге које могу да одговоре свим изазовима и да заштите своје грађане, границе, али показала и да је хумана и да може да се избори са регистрацијом толиког броја миграната.

Истиче да Србија, иако није имала проблема са тероризмом, много улаже и прати сваку безбедносну претњу која може доћи из тог правца како би Србија остала безбедна земља.

Kаже да Србија има стратешку процену јавне безбедости од 2017-2021 која дефинише осам приоритета, а то су борба против организованог криминала, сузбијање производње и криумчарење дрога, сузбијање корупције, сузбијање високотехнолошког криминала, борба против тероризма, унапређење стања јавног реда и мира, унапређење стања у саобраћају, као и борба против ирегуларних миграција.

Говорећи о учинку безбедносних снага Србије, премијерка је рекла да је у периоду између 27. априла 2014. до августа 2018. године одузеро 13,7 тона наркотика, што је 43 одсто више него у претходном четворогодишњем истом период четири године пре тога, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Изнела је и податке да је Србија само у 2018. смањила број кривичних дела за око 5,2 одсто и процесурирала 15 криминалних група.

“Само 2018. одузето је око три тона дроге, преко 477.000 разних наркотика”, указала је Брнабић и додала да су то резултати улагања државе у безбедносне инсититуције које су до 2014. биле “девастиране”, а пре свега војска и полиција.

“Знате да су огромна енергија и новац уложени у рад безбедносних институција. Пре свега повећане су плате, обновљена униформа, опрема, возила, уложено доста у технологију и истраживање и развој, како би се наменска индустрија Србије вратила на место на којем је била некад”, рекла је Брнабић на панелу “Национална безбедност Србије”.

Премијека је казала да су реформе и смањење плата од 10 одсто у јавном сектору од 2015. године дали резултате, као и да је то морало бити учињено због “ужансе ситуације у буџету” које је тадашња влада затекла.

“Од тада до сада ми смо у сектору безбедности повећали плате за укупно 17 одсто и припремамо ново повећање до краја године”, најавила је Брнабић.

Она се осврнула и на изградњу јефтиних станова за припаднике безбедносних служби и истакла да је то начин државе да се захвали свима онима који штите нашу земљу и који обављају “тежак и зхтеван” посао.

--