Министарство унутрашњих послова Републике Српске заштитиће предсједника Српске Милорада Додика, јер је нападнут уставни поредак, рекао је ресорни министар Синиша Каран.

– Бранићемо и штитити предсједника Републике и институције које су нападнуте неуставним дјеловањем Суда и Тужилаштва БиХ и Кристијана Шмита. Нема хапшења Додика, него ће бити ухапшени они који руше уставни поредак, а да је нормална држава сад би Суд и Тужилаштво БиХ, односно они који воде поступак против Додика били похапшени. Штитимо уставни поредак, јер је нападнут уставни поредак Српске – рекао је Каран.

Истакао је да Република Српска, како протиче вријеме, има све више различитих доказа да је Шмит нико и ништа.

– Шмит је апсолутно нико и ништа. Ријеч је о нотификацији Њемачке, односно обавјештењу да је неко за нешто предложен, а то значи да је Шмит био предложен за високог представника и ништа више – рекао је Каран, који је и професор уставног права.

Каран каже да Шмит није прошао потребне процедуре за високог представника што значи да приједлог није успио.

– Он је обични грађанин, а нота је само била почетак процедура које није прошао. Он се понаша као да је прошао процедуру и врши правно насиље. И они који сада дјелују по папиру који се зове закон који је овај човјек наметнуо, односно Суд и Тужилаштво таквим дјеловањем нападају уставни поредак БиХ и Српске – рекао је Каран.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН, преноси РТРС.

Оставите Коментар