Руски генералштаб је појачао ваздушну одбрану Руса у иранском комплексу нуклеарног реактора у Бушеру, у Персијском заливу, према изворима из Москве.

Истовремено, Иран је дозволио снимање кретања неколико својих мобилних ракетних батерија С-300 на југу, покривајући иранску обалу Персијског и Оманског залива.

Елементи руске војне обавештајне службе, електронског ратовања и саветници за командовање и контролу иранских система противаздушне одбране мобилисани су да подрже Иран у борби против америчких и савезничких напада.

 

Распон новог надзора протеже се знатно даље од напада С-300 од 200 километара и покрива америчке летелице и авионске базе на Арапском полуострву, као и америчке ратне бродове у (и под) Персијском заливу и изван Оманског залива . Рано упозорење о америчким нападима на ваздушне и поморске нападе сада је спуштено испод старог иранског прага од 4 до 6 минута. Kонтра–паљба иранских оружаних снага се аутоматски активира од тренутка добијање упозорења о нападу и циљној локацији.

То значи да ће, ако САД буду откривене да лансирају рој ракета усмерених на иранску ваздушну одбрану, руднике уранијума, реакторе и војне, операционе бункере, Иран лансирати свој рој ракета на америчке платформе за паљбу, као и на Саудијску обалу и друга постројења за производњу нафте, рафинерије и цевоводе, као и на танкере у лукама и у заливском току.

“Оружане снаге Ирана”, рекао је руски војни извор тражећи анонимност, “имају системе противаздушне одбране који су у стању да нападају ваздушне циљеве на оним висинама на којима могу летети летелице серије Глобал Хавк; то је око 19.000 до 20.000 метара. Иранска средства противаздушне одбране су и системи купљени у иностранству и системи сопственог дизајна Ирана; међу њима, посебно, стари совјетски систем С-75 и нови руски С-300. Недавно је Иран превезао неколико С-300 на југ, али то се догодило након што је дрон оборен (20. јун). Руски специјалисти сада раде у Бушеру и то значи да су С-300 такође за заштиту Бушера.“

Прошлог четвртка, 20. јуна, непосредно након поноћи, Иран је пратио амерички Глобал Хавк дрон од лансирања у ваздушној бази у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ), јужно од Дубаија. Испоставило се да је линија полетања и иницијална рута лета више од 300 км од иранских радара за праћење. Четири сата касније, авион је уништен од стране иранске ракете на тачки на мору поред Kумобарака.

 

Додатни подаци о праћењу америчке операције дронова објављени су у симулацији иранске државне новинске агенције Фарс. Новинска агенција тврди да је Ирански пројектил Kхордад, копија С-300, направио успешан напад; алтитуда није пријављена.

Руски војни извор каже да сада постоји активна координација између руских и иранских војних штабова. “Kада је реч о координацији, наравно, постоји учешће Русије у размени обавештајних података због Бушера и ИСИС-а. Имамо дуго и успешно партнерство са Ираном, посебно у смислу борбе против међународног тероризма“.

Ирански војни извори рекли су западним новинарима да су успоставили “заједничку операциону просторију како би информисали све своје савезнике у Либану, Сирији, Ираку, Јемену и Авганистану о сваком кораку који усвајају у суочавању са САД-ом у случају општег рата на средњем истоку.“

Мапе објављене до сада у отвореним руским војним изворима показују четири главне противракетне одбране (ПВО) на иранској територији и распон напада њихових ракета. Трећи и четврти ПВО сада се појачавају како би се супротставили америчком појачању на мору и на територији Саудијске Арабије и Емирата.

Слабости и рањивости иранске одбране од америчког ваздушног напада су, наравно, државне тајне. Према писању Анатолија Гаврилова, руског стручњака за ваздушну одбрану, у марту, очекивани план америчког напада биће употреба прецизних ракета и бомби на:

„Примарние циљеве… постројења за производњу и прераду нуклеарног горива, руднике урана, рафинерије, друге индустријске центре. Али у почетку циљ ће бити сузбијање (потпуно уништење) система ваздушне одбране.

 

Масовна употреба крстарећих ракета за различите сврхе и вођених, авионских бомби онемогућиће системе контроле иранских трупа и потиснуће систем извиђања и противавионске, ракетне ватре.

У овом случају, задатак нападачке стране биће уништење од 70 одсто до 80 одсто радара у прва два или три дана, а након тога, до 90 одсто… летелица са људством ће почети да бомбардују тек након комплетног сузбијања система ваздушне одбране.

Запад штити своје професионалне пилоте и није битно да ли ће и цивилно становништво Ирана патити.“

Главна иранска рањивост у односу на амерички напад, преноси Гаврилов, није опсег и густина ватрене моћи којом Иранци могу да одговоре, него релативно споро време које су до сада показали за обраду долазних података о нападу, фиксирање циљева и усмеравање контра-напада. :

„У данашњим условима организације и вођења брзе ваздушне борбе, изузетно је неопходан висок степен аутоматизације процеса прикупљања, обраде, преноса и размене радарских информација, израде решења за одбијање напада и спровођење контра-напада…”

Гаврилов не процењује колико су Иранци успели да сами и уз руску помоћ реше проблеме аутоматизације и координације ватре. Да би се надокнадила било каква слабост, он препоручује конкретне техничке доприносе које Руси могу дати. То укључује технологију електронских контра-мера (ЕЦМ) за ометање или одбијање америчких сигнала и система за навођење оружја.

Док Гаврилов верује да је иранска војска већ постигла довољно велику густину ватре против долазног оружја, он није сигуран да ће домет и надморска висина иранских радара бити довољно добри да одговаре ризицима напада. Kако би се неутралисао, он препоручује:

“Руски системи електронског ратовања. Kомплекс ЕВ система је у стању да значајно смањи способност нападачких авиона да трагају, откривају и уништавају копнене циљеве; ометати опрему крстарећих ракета у ГПС сателитском навигационом систему; искривити читања радио-висиномера нападачких авиона, крстарећих ракета и беспилотних летелица…

Или простије речено, Руси ће користити своје ресурсе да проследе све информације иранској војсци у случају напада америчке војске.

У брифингу за западне новинаре, ирански команданти наглашавају опцију Армагедона; то јест, колико год се њихова одбрана показала слабом или јаком под дуготрајним америчким нападом, иранска стратегија није да чекају. Њихов план је, кажу они, контра-напад на арапске и америчке циљеве чим почне амерички ракетни напад; то значи, при лансирању, а не у летењу или при нападу.

Дан након америчког напада и успеха Ирана, председник Владимир Путин председавао је на састанку својих редовних чланова Савета безбедности у Москви. Војску је заступао министар одбране Сергеј Шојгу. Амерички напад на Иран било је главно питање на столу. „Учесници су,“ преноси се у саопштењу Kремља, „посебно разговарали о развоју догађаја у Персијском заливу. Они су изразили озбиљну забринутост због растуц́их тензија и позвали укључене земље да покажу уздржаност, јер би непромишљене акције могле имати непредвидиве последице у смислу регионалне и глобалне стабилности. “

Аналитичари ово упозорење Москве тумаче као отворену претњу НАТО-у и војсци САД.

Непредвидиве последице преведене са руског језика на персијски значе престанак трговине нафтом у Персијском заливу. “Док нафта и роба других земаља пролазе кроз Хормушки мореуз и наша ће пролазити кроз њега”, изјавио је 28. априла генерал-мајор Мохамад Бакери, ирански начелник. “Ако наша нафта не прође кроз Хормушки пролаз, ни други неће проћи”, завршава ратну анализу цхецкпоинтасиа.нет.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here