Прошло је тачно 28 година од трагичног догађаја на кошаркашком мечу Паниониос – Панатинаикос, после којег је покојни Бобан Јанковић остао непокретан.

Паниониос је играо полуфинале са моћним Панатинаикосом. Био је то четврти меч у узбудљивој серији. На седам минута до краја меча десио се тренутак који ће потпуно променити Бобанов живот. Наиме, При резултату 56:50 за Панатинаикос, напад је био за домаћу екипу Паниониоса, и Бобан је примио лопту у противничком рекету, постигао кош, али судија је свирао фаул у нападу и тако Бобану досудио пету личну грешку.

Видно изнервиран судијском одлуком, обрушио се ка конструкцији коша, ударио главом у њу и срушио се на паркет обливен крвљу.

Бобан је у свесном стању тражио лекара Паниониоса и личног пријатеља Kацифаракиса, и рекао му да не осећа ноге. Хитно је пребачен у болницу у Атини, где су установили има прелом шестог пршљена. Лекари нису смели да га оперишу. На инсистирање власника Панатинаикоса Јанакопулоса, власника фармацеутске компаније, из Патре је дошао најпознатији грчки неурохирург др Пападакис и одмах тражио операцију, која је била изузетно тешка и компликована, трајала је три и по сата. Kако један део мозга није функционисао, Бобан је био прикључен на апарате.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

14 дана је био у коми, а затим га је задесила нова невоља. Добио је упалу плућа па је уследила борба за живот. Отказало му је плућно крило, данима нису могли да спусте температуру. Захваљујући др Билановићу, личном Бобановом пријатељу, који је тих дана био поред њега, кришом, да не виде колеге грчки лекари, рекао је мама Радмили за измрви андол па су му директно убризгали у желудац, што га је и спасило.

Три месеца поред њега је била мајка Радмила. Осим ње и супруге Драгане, још су само три особе могле да улазе код Бобана: Владе Ђуровић, његов тренер, Исидор Kувелос, члан управе Паниониоса, и Јанис Фрагулис, Бобанов велики пријатељ и навијач Паниониоса.

Пошто је 13 година провео у инвалидским колицима, добио је на тежини и имао проблеме са срцем, које га је издало 28. јуна 2006.

Паниониос је у част Слободана Јанковића повукао из употребе дрес са бројем осам, који је он носио.

Оставите Коментар