Три француска војна авиона покушала су изнад Црног мора да се приближе руским границама, али су их руски ловци Су-27 приморали да се удаље.

„Посаде руских ловаца идентификовали су ваздушне циљеве као два тактичка ловца ‘Мираж 2000’ и ‘Рафал’ и авион за допуну горива С-135“, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

На снимку се види да су руски авиони били на минималној удаљености од француских – свега неколико десетина метара.

Француски пилоти се виде у кабинама а на авионима заставе Француске.

Према материјалима руског Министарства одбране, француски авиони су били наоружани навођеним ракетама „ваздух-ваздух“ AIM-9 и „Метеор“, а имали су и допунске резервоаре горива како би се повећала дужина лета.
Војни авиони НАТО редовно се појављују изнад Црног мора. Прошле недеље су руски авиони Су-27 и Су-30 подигнути у ваздух како би испратили америчке извиђачке авионе РЦ-135 и ЦЛ-600 „Артемис” и спрече повреду државне границе.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу крајем новембра је указао на активирање земаља НАТО-а у близини руских граница. Он је нагласио да је Москва у таквим условима принуђена да одржава борбену готовост својих нуклеарних снага и развија потенцијал ненуклеарних снага за обуздавање.

Оставите Коментар