Сведоци смо да је данас поражавајућа статистика: Сваких десет дана убијена је бар једна жена, сваки други дан имамо да је неко у породици убијен, масакриран…
Kључни проблем у насиљу над у породици у Србији који бих истакла јесте трпљење насиља. Оно је одређено бројним друштвеним, али и психолошким разлозима међу којима је у самом врху “динамика насилног односа”, тачније чињеница да се свако породично насиље одвија кроз различиту, често потпуно контраверзну динамику: од класичног насиља када је жртва у потпуно подређеном положају, до фазе кајања насилника у којима жена – жртва има привид своје моћи да ситуацију ипак држи под контролом.
свом раду сам се ипак фокусирала на насиље над женама које је и даље у фокусу јавности због бројних случајева са трагичним исходом.Kључни проблем у насиљу над женама у Србији који бих истакла јесте трпљење насиља. Оно је одређено бројним друштвеним, али и психолошким разлозима међу којима је у самом врху “динамика насилног односа”, тачније чињеница да се свако породично насиље одвија кроз различиту, често потпуно контраверзну динамику: од класичног насиља када је жртва у потпуно подређеном положају, до фазе кајања насилника у којима жена – жртва има привид своје моћи да ситуацију ипак држи под контролом.важно је знати да је за сваку жртву веома тешко донети одлуку да промени свој живот. Отуда томе претходни дуготрајан и тежак процес, за који су потребни и време, али и подршка, охрабрење и разумевање околине и надлежних стручних служби. Kао други битан фактор насиља јесте чињеница да се о томе не говори из најзраличитијих мотива: од страха, срамоте, превелике љубави према деци, страха од тога да ће бити раздвојена од своје деце… Ту лежи и одговор на често постављано питање у јавности да ли је насиље могло бити спречено.
Други велики проблем је што жртве у највећем броју случајева не знају да се ослободе страха што производи додатне компликације.
Жена – жртва насиља у Србији није сама у овом процесу, уз њу су институције. За сваку жену се прави индивидуални план у складу са њеним потребама. Уколико институције направе пропуст или не реагују адекватно, правовремено, жена има право да уложи жалбу на њихов рад.
Не ћути донеси одлуку.
Александра Марковић дипл. правник

Оставите Коментар