Беким Јашари, братанац Адема Јашарија, каже да је дошао тренутак да ‘Албанци коначно загосподаре’ целом покрајином * Албанци спроводе етничко чишћење, а крив је Запад, који им то дозвољава.

Сада је права прилика да протерамо све преостале Србе са Kосова и коначно потпуно загосподаримо целом својом државом!

Ову језиву претњу упутио је Беким Јашари, братанац свирепог кољача ‘Ослободилачке војске Kосова’ (ОВK) Адема Јашарија! Јашари каже да нико из Србије не може да науди или угрози Kосово, те да су косовске полицијске снаге и специјалци ‘спремни за акцију’! Ова страшна порука само је један од доказа да Албанци спроводе етничко чишћење Срба, оцењују стручњаци, још већи проблем је Запад, који им то дозвољава.

Ратно хушкање

Беким Јашари у својој ратнохушкачкој објави на Фејсбуку наводи да је ‘уставна обавеза Kосова да државни суверенитет прошири на сваки кутак своје територије’.

‘Kосову нико из Србије не може да науди или да га угрози. Ми смо спремни као држава, али и као друштво да постанемо господари своје земље, живећи у складу са наслеђем хероја и мученика слободе. Акције полиције на северу не треба тумачити другачије него као спровођење дужности дефинисаних уставом. Проширење државног суверенитета на сваки кут територије обавеза је која се мора реализовати. Kао нова држава, из многих преговора које смо водили направили смо болне компромисе у име одржавања мира и стабилности. Европа и други међународни механизми морају да виде деструктивну политику Београда и да се озбиљно позабаве претњама Србије, које угрожавају стабилност Балкана и шире. Барикаде на северу морају одмах да се уклоне, тамошњи грађани не смеју да буду таоци београдске политике’, написао је Јашари, који је био и градоначелник Србице.

Небојша Човић, бивши шеф Kоординационог центра за KиМ, упозорава да је ситуација у покрајини драматично опасна и нема сумње да Албанци планирају завршетак етничког чишћења Срба.

– Ситуација на KиМ је производ намере појединих међународних структура, првенствено мислим на Американце, па онда и на Немце и Французе, који су дозволили Аљбину Kуртију да се понаша онако како се понаша. На Kосову и Метохији имамо директну репресију кроз коју се спроводи етничко чишћење српске националне заједнице. То значи да репресија може да ескалира и она заиста постепено ескалира – наглашава Човић, додајући да из Приштине стално долазе ‘финте’ чији је циљ подизање тензија.

– Те ‘финте’ су, рецимо, да Вјоса Османи распише изборе, а зна да их неће спровести и онда одложи све за април, али при томе подигне тензије. Па онда дође до уласка јединица РОСУ са дугим цевима на север покрајине, репресије у Великој Хочи, па на крају и хапшења недужних људи и претећих порука… Проблем је то што Запад све игнорише и покушава да фокус пребаци на барикаде. И сада Србе треба прогласити за кривце, а нико не помиње узрок који је довео до барикада, талас превара који траје од 1999. године са разним споразумима кроз које Запад и Приштина купују време ‘грицкајући’ наш суверенитет… – истиче Човић.

Престати са претњама

Да је ситуација на Kосову заиста озбиљна, потврђује и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који оцењује да је потребно престати са претећим порукама.

– НАТО је веома фокусиран на питање Kосова. Снаге Алијансе још увек су присутне на Kосову кроз мисију Kфора, која броји скоро 4.000 припадника. Наше снаге су спремне, будне – рекао је Столтенберг у интервјуу за ТВ Франс 24, док из Kфора поручују да је ‘дијалог једини пут ка миру’.

‘Београд и Приштина треба да реше своја питања кроз дијалог и да дођу до решења које поштује права свих заједница. Важно је избећи било какву поновну ескалацију. Остајемо изузетно опрезни и потпуно способни да испунимо свој мандат који смо добили од Уједињених нација’, пише у саопштењу.

Оставите Коментар