Додала је да је битно и што је премијер Хрватске Андреј Пленковић у Kнину „врло прецизно и детаљно“ говорио о томе како помирење треба да се одвија

Оснивач Фонда за хуманитарно право (ФХП) Наташа Kандић изјавила је данас да је потпредседник хрватске владе из Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић одласком на обележавање операције Олуја у Kнину показао да је „сјајна морална фигура“.

„Борис Милошевић је сјајна морална фигура овогодишњег обележавања Олује. А у Србији је наишао на ружно, примитивно пљување и означен је као ‘издајник’. То је веома ружно“, казала је Наташа Kандић у онлајн дискусији „Операција Олуја у политикама сећања у Хрватској и Србији 25 година касније“.

Додала је да је битно и што је премијер Хрватске Андреј Пленковић у Kнину „врло прецизно и детаљно“ говорио о томе како помирење треба да се одвија: да се темељи на чињеницама, на сарадњи са свима који могу да помогну у решавању судбине несталих.

„Време ће показати да ли ће те поруке пратити и дела која ће постати стварност“, казала је Наташа Kандић и додала да је помирење тешко остварити, уколико се у јавност не изнесу чињенице о жртвама.

Додала је да су кључне чињенице које су наслеђе Хашког трибунала и чињенице које су прикупили домаћи судови у процесима за ратне злочине.

„Чињенице које се односе на жртве никада неће нестати, и не могу их потиснути разне информације са интернета које неке политичке странке намерно шире, с циљем фалсификовања историје“, казала је Наташа Kандић.

Историчар из Хрватске Вјеран Павлаковић рекао је да овогодишње обележавање операције Олуја у Kнину има значај на симболичком нивоу, а треба да буде праћено конкретним потезима.

Хрватски новинар и грађански активиста Свен Милекић оценио је да не треба бити превелики оптимиста због симболичних потеза Владе Хрватске и додао да је и раније било сличних гестова хрватских власти, који нису били праћени конкретним потезима који би допринели хрватско-српском помирењу.

„Хајде да прво тим људима у тим селима уведемо струју и воду, да добију основне услове за живот. То ће бити јасан знак да су они грађани државе Хрватске и то ће бити предуслов за помирење“, казао је Милекић.

1 KОМЕНТАР

Leave a Reply