Узнемирујући сателитски снимци НАСА из свемира указују на огромне размере пожара који су у протеклом периоду захватили амазонску прашуму.

Ватра и дим из Амазона јасно се виде из свемира, а НАСА-ине фотографије показују да је ситуација у неколико бразилских држава застрашујућа.

Снимци НАСА приказују пораст ватре и дима у бразилским државама Рондонији, Мато Гросоу и Амазонасу.

Више од половине пожара је у огромном Амазонском басену, где живи више од 20 милиона људи.

Од почетка године избило је више од 75.000 пожара, што је 83 посто више у односу на прошлу годину и највише откако се води евиденција о томе. Последњи пожари дивљају већ три седмице, што је подстакло антивладине протесте и алармирало међународну јавност.

Еколошке организације и истраживаци кажу да су ватру највјероватније запалили људи који су желели да очисте земљу како би је користили у пословне сврхе.

Из непрофитне организације Amazon Watch, која ради на заштити прашуме, тврде да су фармери подметали шумске пожаре како би створили пашњаке, а да им је у томе помогла конзервативна бразилска влада, преноси портал Klix.ba.

„Незапамћени пожари који пустоше Амазон су међународна трагедија и опасан допринос климатском хаосу“, рекао је Кристијан Поарије, програмски директор ове организације.

У међувремену бразилски председник Жаир Болсонаро упутио је војску да помогне у гашењу.

Оставите Коментар