Бивши специјални представник САД за преговоре о Косову и Србији Френк Визнер оценио је да се признање независности Косова од Србије неће догодити у блиској будућности, преноси Коха.

„Желео бих да се оствари пуно признање. Управо то је оно за шта сви радимо од дана проглашења независности Косова, али нисам сигуран да ћемо то постићи. Тај циљ нам је измакао. Зато сам предложио и верујем да је то начин на који преговарачи покушавају да то реше, а то је да се постигне оно што је практично уместо немогућег. То нису мала питања, односно пронац́и начине на које ће две земље живети једна поред друге и да ће једног дана, надамо се, доћи до питања признања“, рекао је Визнер у емисији „Интерактив“ на КТВ.

Визнер је мишљења да су САД веома ангажоване на решавању свих питања између Београда и Приштине.

„Сједињене државе су у потпуности укључене у дијалог и ако ме сећање не вара, г. Ескобар је део тима који покушава да развије ове преговоре. САД не шаљу високе званичнике на терен осим ако верујемо да нашу реч треба схватити озбиљно. Дакле, потпуно смо посвећени и тражићемо било који начин да то питање решимо, али то ће захтевати да се нешто да. Сматрам да Београд треба да размишља на дуге стазе. Можда не могу да се изборе са политичким делом проблема, али ипак могу да препознају предности које Србија може да има са модус вивенди споразумом, где постоји трговина, слободно кретање људи, финансије, научна и културна сарадња. Све то јача Србију и Косово и ставља обе земље на пут ка чланству у ЕУ“, рекао је Визнер.

Визнер је истакао да је за тзв Косово боље да се не фокусира превише на признавање независности од Србије.

„Толико је моћан утицај историје на политику Србије и управо то је разлог зашто вам препоручујем да имате други циљ, а то је модус вивенди. Већ неколико година живите без признања. Пре неколико година сам се плашио да нећете моћи да будете признати од Србије и то се десило. Ни међународна заједница није нашла решење. То је политика Србије. Али управо из тог разлога, препоручујем вам да гађате друге мете“ рекао је Визнер.

Визнер сматра да и би признање између Косова и Србије било најбоље решење, али ипак има и дилему.

„У потпуности прихватам такву тачку гледишта. Било би бескрајно боље да Србија призна независност Косова и то би означило крај. Обе стране би кренуле напред и постале чланице Европске уније. То би била моја жарка нада. Али, питање које постављам вама, а поставио бих и премијеру: да ли је то изводљиво? Да ли је могуће почети од нуле и доћи до 100? Или је боље покушати градити, пажљиво, корак по корак и бавити се стварним стварима које утичу на животе људи. Не верујем да би признање било залогај у устима било које странке, нити би градило аутопут, ни железницу, ни стварало разумевање. Те ствари се могу практично изградити и ја предлажем, предлажем, уз сво дужно поштовање гледишта премијера Куртија, предлажем други приступ“, рекао је Визнер.

Визнер је изразио задовољство напретком који је тзв Косово постигло од проглашења независности.

2 KОМЕНТАРА

  1. tik po zavrsetku IIsv.rata ameri su pripremili u nemackoj atomske bombe za bacanje na tamosnju totalno iznurenu rusku teritoriju i tamosnji narod.srecom to nije bilo odobreno
    od vlade amera.kao sto znamo,ne oficijelno,zapadni inkvizicioni sistem je bio u vecitoj
    pripremi za udar na sssr pa zatim,po unisteenju iste,dalje na rusku saveznu popuaciju.sto dikli,navikli,i tu nema pardona.istorija se tvrdoglavo ponavlja.

Оставите Коментар