Рођена сестра Николе Тесле, Марица (Тесла) Kосановић, била је учитељица и полиглота. Говорила је француски, италијански, немачки и чешки језик. Задужила је српску културу а кажу да се Тесла са њом највише дописивао.

У једном писму из 1894. године Марица пише: „За ово неколико година од како га ти прослави, поскочило је Српство у цијени пред странијем народима, а и Хрвати морају увлачити роге у се. Свакако не смију ти рећи више да си Хрват, него свуда веле, „наш дични, наш велики земљак“.

Марица Kосановић задужила је српску културу и збирком речи из Лике, коју је предала Српској краљевској академији (1899-1900) за потребе израде великог Академијиног речника.

Рођена је 1858. године у Смиљану.

Остала је удовица у 41. години и сама је подизала децу. Успела је да синовима обезбеди високо образовање, али се трудила да и она постигне што веће образовање, што је у тој средини у то време била реткост за жене.

Знала је око 60.000 стихова из разне светске књижевности. Годинама је сарађивала у листовима Србобран, Бранко и Будапестер Тагблам. У интезивном дописивању са братом Николом исказивала је изванредну сестринску љубав као и лепоту и богатство крајишког ијекавског језика.

Оставите Коментар