EУГЕН Шмит члан је Алтернативе за Немачку (AfD) од 2016. године. Заменик је прес секретара окружног партијског одељења AfD у Обербергу, представник је AfD за питања рускофонских Немаца за Северну Рајну-Вестфалију.

Члан је Бундестага од октобра 2021. године; председник је парламентарне групе Немачка – Централна Азија„, члан Комитета за дигиталне технологије и заменик члана Комитета за иностране послове.  

Немачка је од почетка оружаног сукоба у Украјини издвојила више од 27,8 милијарди евра. Новац је потрошен на системски програм помоћи у периоду зиме, подршку људима, избеглицама из Украјине, борбу са ратним злочинима, хуманитарну помоћ и деминирање.

Министар финансија Немачке Кристијан Линднер изјавио је да је раст немачке привреде слаб и незадовољавајући, али да се држава не налази у кризи и да влада није угрожена.

* Укупан обим помоћи Украјини  – хуманитарна, финансијска и војна – од фебруара 2022. године премашио је 25 милијарди евра. У новембру прошле године саоптено је да влада Немачке има намеру да повећа помоћ кијеву до 8 милијарди евра у виду новца од пореских обвезника који ће да оду на помоћ немачкој привреди и грађаниа. Како се то одразило на саму земљу?

ШМИТ: Од самог почетка рата, AfD против је слања наоружања Кијеву. Немачке милијарде одуговлаче рат што изазива погибију десетина хиљада људи. Немачка функционише на леру: возови саобраћају нетачно или касне, мобилна телефонија је неадекватна, а радно способно становништво се цеди до краја да би влада могла разбацивати милијарде кроз прозор на идеолошке пројекте по читавом свету. Завршетак рата је у интересу Немачке и Европе. Преговори су преко потребни. Зато одбацујемо ескалацију.

Управо је Аlternative für Deutschland тренутно главни критичар федералне владе и неретко покреће питање престанка слања наоружања на штету одбреамбене способности државе и грађана Немачке.

У једном од својих интервјуа, Шмит је финансирање Украјине назвао «сипањем новца у корупционо буре без дна». Он тврди да Немачка финансирањем Украјине «извршава налоге САД», ризикујући да остане једини спонзор рата у случају победе Трампа на председничким изборима.

Фармери већ неколико недеља по читавој Немачкој демонстрирају против политике Семафор владе. Санкције и њихови нови пакети о којима Европска унија говори са високих места, уништавају цео регион и буквално ударају по свим секторима економије.

Према Шмитовим речима, проблеми радника не интересују федералну владу. За њу су важни идеолошки пројекти. Протести ће јачати јер привредна, политичка и социјална ситуација у Немачкој наставља да се погоршава. Живот у Немачкој је у многоме парализован. Фармери су изашли на својој техници и блокирали главне магистралне путне правце.

По градовима су на хиљаде механизованих пољопривредних возила. Без обзира што влада најављује преговоре и уступке, решење конфликта се не назире. Фармери захтевају да се створе услови који ће пољопривреду учинити поново профитабилном. То се дешава због укидања низа субвенција и буџетске кризе. Осим економских захтева, отворено се чују и политичке пароле којима се влада позива да поднесе оставку.

Због блокаде траса, логистички ланци су нарушени и зато се по продавницама осећа недостатак робе. Без обзира на то, становништво, генерално подржава демонстранте. Свима је јасно да је њихов живот погоршан за време владавине Семафор коалиције».

* Да ли је могуће да федерална влада поднесе оставку?

ШМИТ: Потпуно је могуће да ће федерална влада пући ове године. Огромна већина Немаца жели нове изборе.

Оставите Коментар