Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик уверен је да ће Република Српска једног дана бити независна држава и да ће имати федерални или конфедерални статус са Србијом, а коментарушићи појачање санкција САД каже да Американци подржавају муслимане и желе да „сатру“ Српску.

Додик у интервјуу Вечерњим новостима наводи да би конфедерација или федерација Србије и Српске била допринос стабилизацији и миру на овим просторима.

  • Зашто ми Срби не бисмо имали право на то? Сви су смели да се одвоје од Срба и да разбију Југославију, а Срби немају право да се одвоје од муслимана у БиХ и треба да трпе да их тлаче и покушавају да им униште идентитет и Српску. Ово је као насилан брак – наглашава Додик.

Наводећи да се стално позива на неко помирење, Додик пита како је могуће помирити народе који никада нису били на истој страни историје.

Српском члану Председништва БиХ Америка је пре неколико дана појачала санкције, а Додик каже да је то учињено из два разлога – да би га спречили да изађе на нове изборе и победи, али и да би обесхрабрили свакога другог ко би покушао да уради нешто слично ономе што он чини.

  • Ништа се није десило, а они већ уводе санкције. То је страх, а не рационалан политички приступ. Њихов страх ће мени нанети много проблема, али шта да радимо – навео је он.

На питање како ће се борити са санкцијама, Додик истиче да једино није спреман да дозволи да Република Српска буде под санкцијама, а да је он лично спреман на сваку жртву за Српску, шта год то значило.

Уверен је да је све што чини за тренутни и дугорочни интерес народа.

  • Изабран сам да се борим управо за позицију Српске и српског народа и процењујем да су они хтели да девастирају РС потпуно нервозни и спремни да учине то на брз и ефикасан начин, по систему да се “Америка мора вратити овде да заврши недовршен посао“. Ја то не смем да дозволим – каже српски члан Председништва БиХ.

Истиче да се не сме дозволити девастирање Српске јер, како каже, ако их сада „скрше“ никада више неће имати шансу да било шта ураде.

Додајући да је то што је опозиција напустила пројекат јачања уставне позиције РС већи проблем од санкција и најава Ескобара, Додик наглашава да је у Српској неопходно јединство.

  • Али, ако тога и нема, имамо већинску моћ у Српској и то је веома важно у демократском свету – додаје.

Kоментаришући „приче са Запада да је он главни кривац што БиХ не напредује“, Додик каже да не верује у ту земљу.

  • БиХ је неодржива и нема унутрашње воље да постоји. Да су муслимани озбиљна нација у конститутивном и суверенистичком смислу као што се представљају да желе БиХ, онда би они требало поведу покрет ослобођења од странаца – истиче он.

Према његовим речима, сви у Српској су загледани у Србију и поносни су на сарадњу коју имају, посебно у последње време са председником Александром Вучићем.

  • Интеракција је јасна и ја сам захвалан свима, а поготову Вучићу на разумевању и подршци. Знам да је изложен многим проблемима на међународном плану. Стекао се утисак да је Додик велики намћор коме он може нешто дефинисати. Морам да кажем да Вучић мени никада није рекао да нешто морам урадити и мислим да и он зна да је то немогуће – наглашава Додик.

Kоментаришући сусрет са председником Руске Федерације Владимиром Путином, Додик каже да велике силе само периферно познају ситуацију, али да је код Руса приметио велико познавање детаља, па и код самог Путина.

Наводи да Путин каже да је Русија за поштовање међународног права и Дејтонског споразума и да знају да је оскрнављен, као и да ће подржати сваку борбу и политички процес у оквиру тог споразума.

Такође, Додик каже и да му је Путин рејао да је Русија за територијални интегритет БиХ.

  • То је то. Они неће даље. То нама и одговара, јер желимо да се обрачунамо са декаденцијом и кршењем Дејтонског споразума – наводи Додик.

Одговарајући на питање које су то грешке које ниједна генерација у Српској не би смела да понови, Додик каже да сматра да није било суштинских и стратешких грешака и додаје да једина грешка по његовом мишљењу је била што генерације које су биле на челу Србије и Српске нису признале независну Републику Српску разграничену са другима.

На питање да ли је реално да се одржи састанак свих регионалних лидера како би се изгладила ситуација у БиХ, Додик каже да је то тешко.

  • Нема шансе. Овде је проблем историја. Све што се покушава, ради се зато што се мора – истиче.

Према његовим речима, БиХ је могла опстати у оквиру Југославије, као република или ентитет.

  • Пошто су муслимани срушили Југославију, срушили су и могућност да БиХ живи. По ком принципу сматрају да они треба да изађу из Југославије, а да ми немамо право да изађемо из БиХ? То је начелно питање – закључује Додик.

Оставите Коментар