Права Црна Гора радиће посвећено и предано како би афирмисала интересе српског народа и свих грађана, казао је посланик и лидер те партије Марко Милачић.

Изјаву председника Србије Александра Вучића који га је означио као могућег пријатеља, а лидере Демократског фронта Милана Кнежевића и Андрију Мандића као пријатеље, каже да није схватио као изражавање било каквих очекивања са Вучићеве стране.

„Поменути смо у контексту пријатеља и драго ми је због тога, јер је тај осећај обостран, какав доликује односима Црне Горе и Србије“, рекао је Милачић.

Он је додао „да само братска слога и мултиетнички склад, који је до сада био стравично нарушен на штету српског народа, гаранција су стабилности и просперитета свих нас“.

Он је за „Вијести” истакао да окренутост њега и дела представника ДФ-а ка Москви и Београду није плод никаквог тренутног односа.

„То је историјски утемељена и потврђена повезаност наших народа, дубоко укорењена у срцу свих нас. Ја се трудим да, за добро Црне Горе, не изневерим завет Петровића, који су стварајући оквире модерне Црне Горе, добро осећали ту повезаност. Ја сам, у том смислу, само плагијатор речи Светог Петра Цетињског. Верујем да то разумеју наше колеге из партија другачије идеолошке оријентације, као што и ми разумемо њихове позиције. Зато сам убеђен да то не може бити тачка спорења, јер је пред нама у предстојећем периоду јако много заједничких циљева“.

На питање да ли је његов и однос дела лидера ДФ-а ка Москви и Београду проблем који може имати последице приликом формирања и изгласавања владе и њеног програма, Милачић је казао да је циљ нове власти демонтажа режима, враћање суверенитета народу, економски опоравак и изградња слободних институција.

„У томе смо сви сагласни. Ствари у којима се програмски разликујемо дефинишемо на нивоу принципа, где сви правимо одређене уступке и то сви разумеју и подржавају. Најважније је да више нико у Црној Гори неће бити хапшен и прогањан због љубави према свом роду, према својој браћи“, навео је Милачић.

Нагласио је да је основни проблем, који није проблем учешћа политичких лидера у власти, већ проблем учешћа слободног народа у власти, превазиђен када су, и поред стравичног притиска, хапшења, злоупотреба и изборних нерегуларности, успели да смене однарођени режим и врате суверенитет народу.

„Након таквог тријумфа, договор око формализације функција у новој влади, заиста нико више не види као нерешиви проблем и изазов. То је демократска процедура, која је увек обележена различитим ставовима, одређеним преференцијама и захтевима и коначно компромисом. На крају крајева, динамика досадашњих активности не даје нам за право да сумњамо. У најкраћем могућем законском року смо изабрали председника Скупштине и предложили мандатара. Не видим могућност да међу људима таквог нивоа зрелости и политичке свести, било шта представља препреку за договор“, навео је лидер Праве Црне Горе.

Ствари у којима се програмски разликујемо дефинишемо на нивоу принципа, где сви правимо одређене уступке и то сви разумеју и подржавају, додао је он.

Милачић је оценио да је важно да у процесу формирања владе не сме бити идеолошких или других уцењивања, кадрирања туђих партија и коалиција, тестирања допадљивости и слично.

„Управо смо се и борили против система ДПС-а, да би се ослободили таквих појава и да би нам изборна воља грађана била светиња и сада приликом формирања владе и приликом целокупног владања“.

Оставите Коментар