Посланици Скупштине Србије усвојили су, прошле недеље у уторак, извештај о току дијалога са Kосовом, а овој седници Скупштине Србије није присуствовала Милена Поповић Ивановић. Разлог њеног одсуства је ексклузивно испричала за „Глас јавности“.
Наиме, усвојени извештај посланицима је на седници представио председник Србије Александар Вучић, који је поручио да Србији није потребан замрзнути дијалог са Kосовом.

Вучић је у Скупштини рекао да Срби на Kосову желе да преговори постоје како би се у будућности дошло до било каквог компромисног решења.

Он је оценио и да „западне силе неће променити свој став о Kосову и да ће се залагати за независно Kосово по сваку цену“, као и да „није време за превелика очекивања, него за суочавање са реалношћу која нас окружује“.

  • Kада ме питате шта је то компромис, ја ћу да кажем – не знам – поручио је Вучић.

Пиатање је како је могуће да Милена Поповић Ивановић, као посланик у Скупштини Србије, није присуствовала седници посвећеној питању Kосова и Метохије када је њен невенчани супруг живот посветио овој српској покрајини, а тамо је и убијен.

  • Постоји посебан разлог зашто нисам присуствовала. Нисам желала да будем у истој просторији са Миланом Радоичићем који је један од осумњичених за убиство мог покојног супруга – рекла је Милена Поповић Ивановић кратко у изјави за „Глас јавности“.

Оптужница
Наиме, Апелациони суд у Приштини потврдио је у мају ове године трећу верзију оптужнице којом је шест особа оптужено да су део наводне организоване криминалне групе одговорне за убиство Оливера Ивановића у јануару 2018. године, чиме је отворен пут за почетак суђења.

Суд је одлучио да се оптуженима Марку Росићу, Силвани Арсовић, Радету Басари и Недељку Спасојевићу суди као члановима удруженог злочиначког подухвата који су убили Ивановића.

Полицајци Драгиша Марковић и Жарко Јовановић оптужени су за манипулисање доказима у овом случају.

Апелациони суд у својој одлуци каже да је Основни суд у Приштини „дао довољно разлога“ да оптужница „садржи довољно доказа који поткрепљују основану сумњу да су оптужени умешани у кривична дела за која се терете“.

Сви оптужени изјавили су да нису криви на почетном рочишту у фебруару 2021. године.

Наводне вође криминалне групе, по оптужници, били су Милан Радоичић и Звонко Веселиновић. Радоичић, потпредседник Српске листе, главне српске странке на Kосову која има подршку Београда, и бизнисмен који се сматра правим носиоцем моћи на северу Kосова, негирао је да је умешан у Ивановићево убиство.

Убиство
Дана 16. јануара 2018. у раним јутарњим часовима извршен је атентат на Оливера Ивановића испред седишта његове странке Грађанска иницијатива „Слобода, демократија, правда” у Kосовској Митровици од стране непознатих починилаца. Након атентата Ивановић је пребачен у болницу у Kосовској Митровици где је преминуо.

Сахрањен је 18. јануара 2018. године, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Оставите Коментар