Лажна вест о затрованој води у Београду, лажирани нестанак новинара Стефана Цветковића, наводни нестанак одборника у Алибунару, протести због цене горива, прича да ће председник државе продати Косово те да је документ за то спреман и више су него јасни показатељи да је у току опасан специјални рат против власти у Србији, и то због Косова, које странци покушавају да нам буквално отму, уверени су наши саговорници.

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

Све ове измишљотине, кажу, пласиране су циљано и са намером да престраве грађане и изазову општу панику и хистерију. Смишљене су у иностраној кухињи, а реализоване код нас.

Стеван Ђокић, директор детективско-безбедносне агенције, осврнуо се на безбедносни аспекти недавног „спонтаног протеста“ и открио шта и ко заправо стоји иза њега.

– Протест против повећања цене горива јесте све, али никако није „спонтан“ и никако није у режији обичних људи… Сценарио који се дешава у Србији, пре нас опробали су га чак и у Америци, септембра прошле године под називом „Нов. 4 Ит Бегинс“, крајем октобра прошле године то је била Јужноафричка Република, назив протеста је био „Блацк Мондаy“, а најсличнији сценарио нашем био је недавно, у мају, у Јерменији.

Овакав сценарио је осмишљен у једној од страних амбасада и један део „обичних грађана“ имао је озбиљне инструкције у вези с том темом – закључује он.

Божидар Спасић, бивши шеф специјалног тима ДБ-а, такође нема дилему да је у току специјални рат који воде стране обавештајне службе, али изнутра.

– Припрема за овај специјални рат који се води по уџбеничком моделу почела је још давно, обучавали су се не само агенти већ и дипломате и друго особље у Америци, у Лондону, Паризу… Циљ је уношење страха, панике, несигурности, за то су пример ове гласине да је вода отрована, да ће се блокирати цео град због цена горива, гласине да се у врху власти краде, да се дешавају свађе, да је Војска на границама, да је почела мобилизација. Основа мета напада је председник Републике Србије као окосница власти – каже наш саговорник, напомињући да се тако врши невиђен притисак у вези са Косовом.

– Специјални рат претходи правом терористичком рату. И свашта нас још очекује, ево, сада када почне топло време, треба очекивати и пожаре по шумама, а ако буде кише – поплаве – каже Спасић.

Боројевић: Спонтани протести не постоје

Политички аналитичар Саша Боројевић напомиње да се нажалост у Србији већ три деценије употребљавају сви видови специјалног рата, који је сада интензивиран.

– Психолошки рат, па медијски рат како би се добило „јавно мњење“. Ту је и економски рат, паравојне акције као што је случај формирања такозване косовске војске, тајне операције кроз едукацију или хуманитарну помоћ, али те врсте нису посебно груписане у властите подгрупе. Све у свему, грађани морају да схвате ове протесте као показну вежбу великих играча шта све може да се деси ако не буде кооперативности у вези са Косметом. Упозоравам да спонтани грађански протести не постоје – закључује он.

Аутор: Јелена Ђондовић

Извор: alo.rs