Због учесталих напада на Србе у Гојбуљи неопходно је да представници Срба на тзв. Косову раговарају са председником општине Вучитрн, који својим сународницма треба да објасни да Косово и Метојиха припадају свима онима који живе на њему, поручили су житељи Гојбуље након напада на тринаестогодишњег дечака Николу Перића.

Напад на Николу Перића узнемирио је житеље Гољбуље. Сеоске улице су пусте. Стрина претученог дечака Јелена Перић каже да се наставља притисак да се Срби иселе из Гојбуље.

  • Плашимо се да пустимо децу на улицу, али не можемо ни да их затворимо у куће. Порука је њихова да се иселимо, али ја мислим да не могу ништа да ураде, јер ми нећемо никада да одемо одавде. Борићемо се, али да се селимо нећемо. Живи смо људи и треба неко да нас штити – поручила је Перић за Kosovo-Online.com.

Мештани Гојбуље истичу да годинама трпе нападе на имовину и штету на пољопривредним имањима, али да напади на децу превазилазе све границе и толеранцију.

  • Ја се данас осећам као 2004. године са овим догађајем. Тренутно се дижу тензије са свих страна. Јесу деца у питању, али шта да је неко од нас старијих био у близини и да је дошло вребалног сукоба који је могао ескалира. Страшно је и забрињавајуће и на овом проблему озбиљно треба порадити.

Људи који су бирани и примају плату да се озбиљно позабаве проблемима, да покажу да нам је свима место тамо где јесмо. Језик, вера, обележеја и крстић не би смели да сметају никоме. Мени не смета ниједна застава, обележје, ни други верски објекат, али желим да моје буде заштићено – казао је представник сеоског одбора Гојбуље Братислав Костић.

Гојбуља је мултиуетничко селу у коме има 36 српских кућа и 90 Срба. У ратним сукобима и након доласка међународних цивилих и војних снага на Косово, становници села били су изложени сталним притисцима и нападима. Три Србина из Гојбуље киднапована су 1998. године код Белаћевца, док су 1999. отета три брата из породице Михајловић. Двоје људи из села је убијено 2000. године, у аутомобилу на путу према Митровици. Исте године убијен је Драган Перић на свом имању из ватреног оружја.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар