Високи Дечани померени на гуглу, да ли је грешка у питању или у најави нови напад на српску културну баштину?

У Уставу УНЕСЦО-а предвиђа се да ће Организација помагати на одржавању, напретку и ширењу знања, водећи бригу о одржавању и заштити баштине целог света и дајући, с тим циљем, потребне препоруке заинтересираним народама за међународне конвенције, сматрајући да су постојеће међународне конвенције, препоруке и резолуције о културним и природним добрима доказ тога од коликог је значаја за све народе света очување тих јединствених и незамјењивих добара, без обзира на то којој земљи припадају, сматрајући да су извесна добра културне и природне баштине од изузетног значаја и да их стога треба заштитити као део опште баштине целог човечанства, сматрајући да је, с обзиром на величину и озбиљност нових опасности које им прете, цела међународна заједница дужна да учествује у заштити оне културне и природне баштине која има изузетну универзалну вредност, указивањем колективне помоћи која, не занемарујући акцију заинтересиране државе, представља ефикасну допуну исте,
„Најновији пример брисања имена српског православног манастира Високи Дечани из 14. века, који је на листи светске културне баштине УНЕСКО је отворена провокација која се понавља већ трећи пут последњих година и за коју су одговорни регионални администратори гугл мапса за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације“, овим не само да се отежава приступ манастиру, већ се показује да се један манастир може преко ноћи избрисати са мапе и то само зато што је српски православни и што некоме смета. Претходних година манастир „измештан“ код Лесковца, други пут су уместо манастира ставили назив косовско-албанског хотела који је четири километра даље, а „сада су једноставно избрисали име манастира на његовој локацији и ставили га у центар града Дечани“. „Сваком познаваоцу функционисања ИТ технологија јасно је да се ради не о случајној грешки, већ о отвореној провокацији, посебно имајући претходне примере. А није тешко погодити ко иза тога и стоји и који су разлози“.

Локација овог манастира који се налази на УНЕСЦО листи културне баштине на Гоогле мапи у прошлости је померана више пута. Уместо манастира, јула 2016. се на Гоогле мапи појавила привремено ознака хотела „Калаја е Децанит“. Заједно са ознаком за манастир привремено су нестале и бројне фотографије које су биле везане за ову локацију, па су накнадно враћене. Тада је уједно манастир Високи Дечани скинут са Гоогле мапа и пребачен на непостојећу локацију у околини Лесковца, тј. 200 км источно од Дечана. Само по себи се намеће питање да ли посреди грешка, провокација или најава некох нових напада на српску културно-историску баштину под заштитом УНЕСЦО-а, те да тзв. власти у Приштини грубо крше међународно право.

Александра Марковић
Дипломирани правник

Оставите Коментар