Српска православна црква добила је свог 46. поглавара у својој историји а у питању је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, заједно са групом свештеника у Чикагу, својевремено је снимљен како пева четничке песме и то у одличном расположењу. Реч је о песми „Остај мала код оваца“, а њен текст иде овако:

Збогом остај мала код оваца, А ја одох преко Доњег Лапца. Не дај мала да те љубе ђеца, Већ ти чекај мене митраљесца. Нас два брата оба ратујемо, Не плач’ мајко ако погинемо. Мога брата ранила граната, Жао ми је што и мене није. Шта се оно на Динари сјаји, Ђујићева кокарда на глави. Са Динаре сванут ће слобода, Донијет ће је Момчило војвода.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Дакле, ради о песми у којој се велича четнички војвода Момчило Ђујић.

А како су свештеници весело отпевали ову песму, можете да погледате у видеу испод:

Порфирију је јасно да се ради о четничкој песми, а познати су му и детаљи везани уз настанак те песме. Транскрипт тог уводног дела, који су објавили хрватски медији, уз повремене гласове из публике, гласи:

Порфирије: Још, још једампут. Публика: Ајд, ајд. Први пјевач: .. Ма сто пута. Ајте вамо, можете и сто пута. Порфирије: Наша пјесма! Први певач: Kад су се повлачили пред Обађана [Ободина, локалитет у Источној Херцеговини], тешко им је било, морали су да оставе све, њих 10 хиљада, 15 хиљада … Порфирије: 15 хиљада Први певач: … и онда су гледали оно и онда каже збогом остај мала код оваца. Пре 40 година ја сам научио то овде у Чикагу од оних старих ратника. Неко из публике: 500 су четници изгубили бораца у једном дану. Први певач: Ајде, пресвећени наш пита. Порфирије: Још једампут. Неко из публике: А партизани једно 4 хиљада. Ајмо.

Оставите Коментар