Упркос дубокој економској кризи и протестима грађана, молдавске власти се не смирују: донеле су проблематичну одлуку да је од сада главни језик у земљи – румунски. Како оцењују за Спутњик руски експерти, политика председнице Молдавије Маје Санду, њено антируско расположење и потчињавање Сједињеним Државама гурају земљу и народ у пропаст.

Председник парламента Молдавије Игор Гросу саопштио је да је владајућа странка у Молдавији „Акција и солидарност“ на седници парламента одобрила у првом читању преименовање државног језика из молдавског у румунски. Нацрт документа одобрен је у првом читању гласовима 56 посланика. Гласање је испраћено узвицима „срамота“ и „ванредни избори“ који су стизали од опозиционих посланика.

Према нацрту закона, речи „молдавски језик“ замењују се речима „румунски језик“. Поред тога, речи „државни језик“, „службени језик“ и „матерњи језик“ замењују се речима „румунски језик“ ако се мисли на државни језик Молдавије.

Оваква одлука молдавских власти није прошла без оштрих реакција. У Кишињеву је одржан је митинг у одбрану молдавског језика. Велики број присталица и представника опозиционих Социјалистичке и Комунистичке партија дошао је испред зграде суда. Народ је са плакатима у рукама скандирао: „Наш језик је молдавски“, „Молдавија, Молдавци“, „Престаните са вређањем Устава“.

Уништавање молдавске државности

Како каже за Спутњик руски политиколог Владимир Шаповалов, Молдавија је због своје историје део руског света.

„Овде се ради о културним, језичким, верским и економским везама између земаља. Поред тога, Молдавија је оријентисана на руско тржиште. Такође, ова држава веома зависи од руског гаса и неких других руских производа. Једноставно, благостање народа државе директно зависи од развоја односа између Москве и Кишињева“, објашњава саговорник Спутњика.

Међутим, према речима стручњака, прозападни део молдавске политичке елите уопште не интересује судбина свог народа.

„Нажалост, значајан део прозападне политичке елите не дели мишљење народа и не штити његове националне интересе, него настоји да уништи молдавску државност и претвори Молдавију у провинцију Румуније која ће на тај начин постати и део Европске уније. И о томе сведочи велики број различитих врста података, као и чињеница да водећи молдавски политичари имају румунско држављанство. Осим тога, видимо и одлуку о преименовању молдавског језика у румунски“, констатује стручњак.

Ново упориште Сједињених Држава

Према мишљењу Шаповалова, иза ових одлука стоје САД пошто румунској елити није у интересу да Молдавија постане део Румуније.

„Ово није толико у интересу Румуније – сиромашне и корумпиране земље, колико је у интересу Сједињених Држава. Американци хоће да Молдавија постане још једно упориште САД у источној Европи на периферији Русије“, објашњава стручњак.

Шаповалов подсећа да се о судбини Молдавије не пита само молдавска председница.

„Председница Молдавије Маја Санду није самостални политичар. И свима је већ добро познато да главну реч у овој држави води амерички амбасадор у Кишињеву“, наглашава стручњак.

Да молдавска председница Маја Санду није независан политичар слаже се и руски политиколог Јуриј Светов.

„Санду су довели на ову позицију да би обављала одређене задатке. Овој жени је испран мозак. Њу савршено не занима шта ће бити са Молдавијом“, објашњава саговорник Спутњика.

Могућност увлачења Молдавије у сукоб

Међутим, према речима Шаповалова, народ Молдавије не жели да њихова држава постане други фронт у борби против Русије.

„Огроман број Молдаваца учествује у протестима. Ови људи схватају да будућност Молдавије није са Румунијом нити са Сједињеним Државама. Ове земље немају шта да понуде молдавском народу. Будућност Молдавије је у развоју интеграције са Русијом“, верује саговорник Спутњика.

На питање хоће ли Запад и Сједињене Државе успети да увуку Молдавију у сукоб, Шаповалов каже да се ова могућност не искључује.

„Веома активни покушаји се чине по том питању. И не искључује се могућност да молдавске политичке елите неће допринети томе да земља буде увучена у сукоб. Међутим, надам се да ће молдавски народ имати снаге да се одупре онима који државу гурају у пропаст“, каже наш саговорник.

Случну оцену износи и Светов, који сматра да би Американци и колективни Запад могли увући Кишењев у сукоб.

„Није искључено да је ово њихов следећи план. А осим Молдавије, постоји могућност да још две земље буду увучене у сукоб – Пољска и Румунија“, упозорава стручњак.

Оставите Коментар