Турци су начисто полудели! Неколико турских медија објавило је да су „гробари“ током меча Партизан – Малатија (3:1) у квалификацијама за Лигу Европе страшно увредили госте тиме што су развили барјак са ликом Милоша Обилића.

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Истакли су да је то била грозна и срамотна порука домаћина, уз објашњење да Срби славе Обилића као националног хероја јер је убио султана Мурата 1389. године у Косовском боју. Међутим, све су измислили! На трибинама се ниједног тренутка није нашла застава са Обилићевим ликом, већ барјак са портретом Карађорђа Петровића, који је такође био заклети непријатељ Турака. И то се управо види на фотографији објављеној уз текст.

Измислили скандирање

Портал „Јени акит“ нагласио је у извештају са меча из Београда да српски навијачи никад у прошлости нису пропустили прилику да у утакмицама против турских тимова вређају противника на националној основи.

  • Српски навијачи су баш као и у претходним мечевима са другим турским тимовима певали увредљиву песму: „Сваки Турчин зна, свака була зна, да је Обилић, српски син, заклао Мурата!“ Исто су радили прошле године у мечу против Бешикташа, а и тада се на трибинама нашла застава са Обилићевим ликом –  објавио је поменути портал.

Чињеница је да су навијачи српских клубова знали веома често да вређају госте из Турске, као и да се поменута песма певала у Хумској прошлог лета кад је гостовао Бешикташ. Међутим, после опомене УЕФА, челници Партизана су у четвртак упутили јавни апел навијачима да се током меча са Малатијом не скандирају увредљиве пароле.

– Молимо све навијаче Партизана да пре, током и после утакмице не певају и не исписују пароле које су политичке или садрже у себи мржњу и позивају на насиље (закољи, убиј, смрт, мрзим, балије…), као и све оно што може увредити групу или појединца који је актер или присутан као посетилац на утакмици -саопштили су из Хумске.

Прете да ће узвратити

Резултат тога била је изванредна атмосфера на стадиону Партизана и ниједна погрдна или увредљива реч није упућена на рачун гостију из Турске. Ипак, писање појединих турских портала изазвало је бес код навијача Малатије, који очигледно ни сами не праве разлику између Карађорђа и Обилића. Зато они сад најављују да ће наредног четвртка „гробарима“ и фудбалерима српског клуба узвратити пакленом атмосфером, у којој ће њихови миљеници надокнадити резултатски заостатак из Београда.

УЕФА опет покреће поступак

Европска фудбалска унија поново је покренула поступак против Партизана због понашања навијача, али не за време утакмице са Малатијом, већ током сусрета са Конахс Кијем. Тад су „гробари“ на источној трибини развили транспарент на којем је на енглеском језику писало: „Пријатељска утакмица у националном шампионату. Копилади из УЕФА погледајте утакмицу Црвена звезда – Раднички“.

Оставите Коментар