Шала председника Русије Владимира Путина током првог заседања Савета Русија-НАТО уплашила је представнике Северноатлантске алијансе, испричао је за лист „Форин полиси“ бивши генерални секретар НАТО-а Џорџ Робертсон који се на челу Алијансе налазио у периоду 1999-2004. године.

Према његовим речима, руски лидер му се тада обратио ироничним предлогом да промене име седишта Алијансе. Политичар је навео да је преводилац који је присуствовао састанку приметио игру речи и успешно препричао западним партнерима Путинову шалу.

  • Он је рекао: ‘Приметио сам да сте ви, генерални секретару, не само председник Северноатлантског савета, већ и председник Савета евроатлантског партнерства, а сада и председник Савета Русија-НАТО. Да ли могу да предложим да се преименује и седиште НАТО-а у Дом Савета?, сећа се Робертсон и напомиње да је у интерпретацији на енглески језик то звучало као Дом совјета (Хоусе оф Совиетс) – тако се накада звало седиште Врховног совјета Русије.

Он је навео да су Путинове речи посебно уплашиле делегацију Пољске.

  • То је била шала, таква је атмосфера у то време владала, закључио је бивши генерални секретар НАТО-а и додао да је тадашњи састанак био плодотворан за све стране.

Раније је Робертсон саопштио да је Владимир Путин, наводно, размишљао почетком 2000-их година о чланству Русије у Алијансу. Амбасадор Русије у Великој Британији Андреј Kелин, који је тада био руски амбасадор у НАТО-у, рекао је да су такву нереалистичну идеју имали политиколози, а не руска влада.

О историји односа између Русије и НАТО-а у октобру прошле године говорио је портпарол Kремља Дмитриј Песков. Он је подсетио да је Северноатлантска алијанса формирана не због мира, већ због конфронтација, а руско руководство никада није имало илузија када је тај блок у питању.

Оставите Коментар