Пјер-Анри Бинел (67), француски обавештајац, који је љубав према Србији платио и затвором на прагу је добијања српског држављанства и пензије.

Наиме, како сазнаје Еспресо таква иницијатива стигла је у Скупштину Србије, а њом се предлаже да се француском мајору Пјеру Анрију Бинелу познатом по томе што је нашој војсци предао планове бомбардовања, додели српско држављанство и национална пензија.

  • Иницијатива је покренута, сада је све на државним органима и питању колико ће имати воље и слуха за овакву ствар – открива наш извор из парламента.

Према његовим речима све је још на дугом штапу, али радује да је бар ствар покренута.

–  Француски мајор је учинио онако како га је деда учио, који се борио на солунском фронту раме уз раме са војницима Краљевине Србије, а то је „да када сретне Србина скине капу“. Због одлуке да Србији преда планове НАТО бомбардовања мајор Бинел је осуђен на пет година затвора и остао без Легије части у Француској. Међутим, својим делом он је заслужио праву част, постао витез добра и доказао да је правда изнад личних интереса. Време је да Србија доделом држављанства и националне пензије, искаже захвалност овом великом човеку, симболу чојства и личног пожртвовања. Оно што мајора Бинела још више чини херојем је чињеница да се он није покајао без обзира на казну и изјавио да се осећа поносно због свог чина и да би поново исто урадио. Србија мора да покаже да своје пријатеље не заборавља – каже народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Подсетимо француски мајор Пјер-Анри Бинел (66), као шеф кабинета француског представника при Северноатлантској алијанси, генералу Јовану Милановићу, из људских побуда, доставио је план могућих НАТО циљева у нашој земљи, покушавајући да спречи бомбардовање.

Напад је својим деловањем одложио, а суд у Паризу га је због шпијунаже ражаловао и осудио на пет година затвора, од чега три условно. Из ћелије је, са скраћеном казном, изашао уздигнуте главе на пролеће 2002. године, напустио је војску и почео да ради као геометар.

Срби нису заборавили француског мајора. Пре пет година, тадашњи председник Томислав Николић га је одликовао златном медаљом за храброст „Милош Обилић“.

Он је питомац славне Војне академије „Сен Сир“. У војну службу је ступио 1973. године и обављао је посебне обавештајне задатке при копненим јединицама. Учествовао је и у рату у Персијском заливу, са одличним знањем арапског и енглеског језика.

Оставите Коментар