Народна воља? По њу је горе ако није у складу са оним што су западне силе намериле у некој малој балканској држави. Против те и такве народне воље дозвољено је применити све што ти од недела стоји на располагању и тако нешто приказати као жестоку борбу за праве вредности, против руског утицаја.

СИЛОВАЊЕ
Покушајмо да прецизирамо западну логику демократије. Елем, Запад је уложио милионе у Заева и убеђивање како је добро да Македонија промени своје име, идентитет и све остало што је договором са Грчком у Преспи прописано. Бесомучна референдумска кампања која је вођена, без икаквог супротстављања неког ко супротно размишља, приказивала је људима све чари будућег уласка у Европску унију и НАТО, само да се тај споразум овери од народа.

Чак су истакли како је то најбитнији референдум у историји Македоније, битнији можда и од њеног настанка. Међутим, упркос таквој силоватељској кампањи испирања мозга, народ је масовно бојкотовао референдум и тиме ставио до знања да се не слаже са споразумом и да га не жели. Укратко, референдум је пропао, што је потврдила и Државна референдумска комисија

Међутим, већ следећег дана је кренула савим обрнута кампања од оне која је вођена до тада. Наиме, референдум је одједном проглашен небитним, односно речено је да је битно само како су гласали они који су на исти изашли, те да је то права воља народа, док воља већине која је бојкотовала референдум није била много важна. Наравно, сва кривица је сваљена на руски утицај, без обзира на чињеницу да током референдумске кампање није могло да се чује ни слово против споразума. Онима који су се дрзнули да позову на бојкот гашени су профили на друштвеним мрежама, а неки су и брутално похапшени.

Како се пронашао „прави узрок“ пропасти референдума, а то је руски утицај, дата су крила следећој фази: подмићивању и претњама према посланицима у македонском парламенту који су били у опозиционим редовима. Гласање се иначе померало из дана у дан, све док се касних вечерњих сати у суботу није нашло (односно док претњама и директном куповином није доведено) још осам оних који су недостајали да се споразум верификује у Собрању.

ЗАВРШНИ ЧИН
Гле чуда, неки од посланика су доведени директно из затвора на сам дан гласања. Баш тог дана једном посланику пуштен је син из затвора. Неки су увећали нуле на својим рачунима, што је иначе потврдио грчки министар одбране Каменос оптуживши дојучерашњег министра спољних послова Коцијаса да је спремио 16 милиона евра из црних фондова за куповину посланика у Македонији.

Уз додатно присуство америчког амбасадора Бејлија у самом Собрању, силовање је добило свој завршни чин. Победа демократије на западни начин. Ваљда када амерички амбасадор дође у парламент да „разговара“ са посланицима које би ваљало сломити, тада нема утицаја Америке, али ако народ гласа другачије од онога како Американци траже, е то је онда руски утицај. Заиста, можете ли само да замислите било где у свету да руски амбасадор дође у парламент земље домаћина да „ломи“ посланике како да гласају?

Епилог силовања Македоније од стране Запада биће промена Устава мимо народне воље и улазак у НАТО мимо народне воље. Свакако, они који су потенцијални непријатељи, попут новинара Миленка Неделковског, по кратком поступку биће похапшени. О њима неће смети ниједна реч да се изусти, а јавно ће се овакво насиље правдати борбом против руског утицаја.

Иначе, свуда у свету овако нешто се зове окупација, док ће нама на Балкану да говоре како је то победа демократије. Све ово написах како се нешто слично не би нама догодило. Иначе, видим да смо следећа мета чим до краја финиширају своја недела у Македонији.

Владимир Ђукановић