Од свих антисрба који подржавају Ђиласову коалицију зла, а којих има подоста, Грухоњић је у тој жестокој конкуренцији можда и најекстремнији

Један од најфанатичнијих идеолога аутошовинистичке НАТО опозиције Динко Грухоњић, поносан је, веровали или не, на то што дели име са злогласним усташким злочинцем и командантом логора Јасеновац, Динком Шакићем.

Да скандал буде још већи, Грухоњић је, осим што је новинар, и професор на Филозофском факултету у Новом Саду. Задужен је, дакле, за високо образовање и особа је која би у теорији требало да буде узор и пример другима. Поготово ако предаје на факултету попут Филозофског, на коме би студенте требао учити високим моралним и етичким вредностима.

Међутим, новосадски студенти имају посла са екстремним аутошовинистом и предаје им човек, који изражава дивљење према једном од највећих крвника српског народа и оличењу зла. Грухоњићева ужасна изјава о задовољству због тога што дели име са ноторним усташким злочинцем. Шакићем само је врх леденог брега његове патолошке мржње према српском народу и према држави у којој живи, Србији.

Посебан вид испољавања мржње је манифестовао током прошлогодишњег наступа на антисрпском фестивалу мржње у Дубровнику, где је осим дивљења усташком зликовцу Динку Шакићу, егзалтирано ширио идеје војвођанског сепаратизма, мржње према Републици Српској и Србима из Републике Српске, којима је чак предвидео судбину егзодуса и исхода по ком ниједан од њих неће остати да живи у Српској. Оваква Грухоњићева разматрања у потпуности су на линији идеологије Шакићевог усташког покрета, чији је циљ био (и остао) да се сви Срби западно од Дрине протерају или убију, а да велика Хрватска изађе на исту ту Дрину.

Најужасније од свега, а што садржи тешке елементе кривичних дела испољавања верске и националне мржње, јесте његов брутални напад на Српску православну цркву (СПЦ), коју није само извређао, већ јој је и запретио да ће у неко будуће врмее, када ваљда како он замишља, Динко и њему слични дођу на власт, Цркве порушити и позатварати и(ли) од њих направити пабове?!

На крају је и жестоко извређао председника Србије Александра Вучића, несумњиво због тога што зна да председник Вучић брани српске државне и националне интересе и што никада неће дозволити да идеје Грухоњића тријумфују. Можда Грухоњић мрзи Вучића и због тога што је председник Србије потомак породице која је жестоко страдала од усташких злочина, а Грухоњић се, као што видимо сврстао на супротвну страну, страну усташког исконског зла.

Kо је усташа Динко Шакић коме се његов имењак Грухоњић диви?
Динко Шакић је рођен 1921. године у близини Имотског, Шакић се нашао у самом центру усташког покрета након проглашења Независне Државе Хрватске 1941. године. Захваљујући браку са Надом Лубурић, полусестром Вјекослава Макса Лубурића, једног од најозлоглашенијих злочинаца НДХ, Шакић брзо напредује у усташкој хијерархији.

Његова улога постаје посебно истакнута 1942. године када постаје део усташког војног кадра у Јасеновцу, а убрзо потом преузима функцију шефа општег одсека, односно канцеларије концентрационог логора Јасеновац. Под његовим надзором, логор Јасеновац постаје место страховитих злочина, посебно бруталних, према заробљеним Србима.

По завршетку рата, Шакић успева да избегне правду бежећи у Аргентину, где под лажним именом наставља живот све до 1985. године када даје интервју једној хрватској новинарки. Међутим, његов миран живот у егзилу прекинут је 1998. године хапшењем након што је постао мета истраживача центра Симон Визентал. Изручен Хрватској, суочио се са суђењем и осуђен је на 20 година затвора због своје улоге у геноциду над цивилним становништвом. Умро је 2008. године.

Динко Грухоњић, заједно са својим истомишљеницима, попут Недима Сејдиновића и Миливоја Бешлина, годинама сеје семе раздора у Србији и заговара најекстремније могуће аутошовинистичке ставове. Грухоњић између осталог сматра Србију за епицентар зла на Балкану и за фашистичку творевину, а Србе види као злочиначки народ. Не смемо ни да замислимо како би се Грухоњић понашао према нашем народу и Цркви када би хипотетички добио моћ и власт да чини шта год хоће. Можда би применио управо методологију његовог усташког идола Шакића.

Грухоњић је као истакнути антисрпски активиста такође и неко ко подржава ђиласовску опозицију, а патолошки мрзи актуелну власт и председника Вучића. Од свих антисрба који подржавају Ђиласову коалицију зла, а којих има подоста, Грухоњић је у тој жестокој конкуренцији можда и најесктремнији.

Најгоре од свега је то што Грухоњић није неки пуки екстремиста са маргине, већ је реч о, као што смо навели, човеку који је професор на факултету. Надамо се да ће надлежне институције реаговати поводом оваквих скандалозних ставова које пропагира у јавности и да убудуће наше студенте неће подучавати морални патуљак који се диви усташким кољачима из Јасеновца.

Оставите Коментар