МАЂАРИМА је потребна компетентна војска која може гарантовати мир и служити као средство одвраћања, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан у Будимпешти.

Обраћајући се на церемонији полагања заклетве војника добровољаца и представљања оклопних борбених возила пешадије Линк, Орбан је рекао да је време да се „оживи војнички дух у нама“, тврдећи да ће нација која није способна да то учини сигурно пропасти у будућности, пренео је МТИ.

– Постоје нације које су већ почеле да се припремају и ни ми у томе не можемо да заостанемо – рекао је мађарски премијер.

Он је казао да не можемо да заријемо главу у песак као ној и додао да ће „ако се ствари наставе какве су сада, санкције уздрмати Европу“.

Орбан је нагласио да се, такође, чини да ће Европа морати да се припреми за дуготрајан рат.

Иако је полагање заклетве 250 добровољаца „довољан разлог да будемо срећни, треба нам још неколико оваквих батаљона“, рекао је Орбан.

Он је истовремено додао да је представљање борбених возила Линк означило важну прекретницу у текућем војном усавршавању Мађарске.

Мађарски народ је вековима био познат по својој војној вештини, казао је Орбан и истакао да су Мађари најбољи када „постоји препрека коју треба савладати“.

– Сада живимо у времену када имамо добар разлог да откријемо претње на границама земље – рекао је он, указујући на рат у Украјини и проток оружја са Запада на линије фронта.

Границе Мађарске су, такође, под опсадом група наоружаних илегалних миграната, нагласио је он.

Орбан је напоменуо да је примарни задатак у прошлости био реорганизовати државу.

Економија је сада надокнадила изгубљено, стопа криминала је смањена, јавна безбедност је обновљена и јавна управа је обновљена, али има још много тога да се уради када је у питању мађарска војска, рекао је он.

– Мађарска гради модерну војску јер су земљи потребни војници који желе да служе својој земљи, као и ефикасно, модерно оружје, казао је Орбан.

Оставите Коментар