Нико на свету не разуме због чега Сједињене Америчке Државе не желе да коначно дође до краја украјинског сукоба, рекао је данас премијер Мађарске Виктор Орбан, након чега је додао да свет чека одговор на то питање.

Конфликт у Украјини може се завршити одмах када то пожеле у Вашингтону, поновио је он и данас, објаснивши то тиме што је Украјина изгубила суверенитет, остала без новца и војне индустрије, тако да је у том смислу у потпуности зависна од САД и Запада.

„Ако Американци желе мир, он ће наступити сутра ујутру. А зашто они то не желе – то је питање о којем размишља цео свет. На ово питање нисмо добили одговор ни на НАТО самиту“, рекао је Орбан данас за радио „Кошут“.

Премијер Мађарске се осврнуо и на захтев Кијева да уђе у НАТО и поручио да сматра да би улазак Украјине у Алијансу у овом тренутку довео до почетка новог светског рата. То је разлог због чега то још није учињено, НАТО лидери су на последњем самиту у Литванији поступили правилно, оцењује он.

„Становници Запада желе рат“, док су Украјинци, како је казао, веома „агресивни“ и стално нешто захтевају за себе. Због тога, он сматра да ће сукоб дуго трајати, на шта Мађарска мора бити спремна, јер се ради о војном сукобу у суседној земљи.

Орбан је последњих месеци иступио са низом изјава у којима је показао забринутост за ситуацију не само у Украјини и Русији, већ и у Европи у целини. Он веома често упозорава да се нешто што пре мора предузети како се сукоб не би раширио по европском континенту, и у том контексту до сада је више пута говорио да је стога неопходно ојачати земљу и војску, јер „долази време када ће слабе нације нестати, а јаке остати“.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар