Влада лажне државе Косова једногласно је усвојила три Предлога закона о трансформацији Косовских снага безбедности у војску и по хитном постуку их доставила парламенту.

Одлука је донета без присуства чланова из Српске листе. Законе је предложило надлежно министарство на чијем челу је Рустем Бериша који је рекао да на тај начин КСБ преузимају нове задатке, а министарство КСБ тежи да прерасте у Министарство одбране.

Премијер лажне државе Рамуш Харадинај изјавио је након седнице владе да је „завршетак сигурносних механизама највећа инвестиција земље у догледној будућности“.

– Косово ће изградити наоружане, професионалне, мултиетничке и инклузивне силе, усклађене с војскама мира, засноване на стандардима НАТО – написао је Харадинај на Фејсбуку.

Председник лажне државе Хашим Тачи, међутим, сматра да је ова одлука донета у погрешно време.

Привремена власт у Приштини већ неколико година припрема трансформацију КСБ у косовску војску, а према уставним одредбама та трансформација могућа је само уз двотрећинску подршку Срба.

Власт у Приштини, међутим, сматра да трансформацију треба спровести у складу са законом, где подршка Срба није предвиђена.