Посланик Српске радикалне странке Миљан Дамјановић објаснио је за Правду праву позадину јучерашњих дешавања у Парлемнту када је та странка спречила одржавање скупшттинског Одбора за европске интеграције. Он је обаснио да, иако су медији покушали цео догађај да представе као политички перформанс радикала, главни разлог њихове акције било је спречавање Српске напредне странке да прекрши Устав, Закон и Пословник Парламента.

Према Дамјановићу кључни разлози за прекид седнице су били ти што је материјал достављен посланицима у поноћ на енглеском језику што није у складу са Пословником и то што Мајкл Девенпорт, као шеф Делегације ЕУ нема право да се обраћа посланицима у српском Парламенту.

– Према Пословнику посланицима могу да се обраћају стручњаци из неке области што Девенпорт није, а никако представници Делегације ЕУ. Да је Девенпорт одржао говор био би прекршен Устав, Закон о Скупштини и Пословник – објаснио је Дамјновић.

 

Дајмановић нам је открио и шта се дешавало на консултацијама чланова Одбора.

– Они су на сваки начин желели да заплаше радикале, претили су да ће нас кажњавати, одузети целу плату па и избацити из Парламента. Међутим, када сам рекао да могу све то да ураде али да ћемо ми наставити да спречавамо да се Девенпорт обрати јер је то супротно прописима они су одустали и прекинули седницу – каже он.

Он тврди да су га осим напредњака нападали и представници других партија.

– Бранко Ружић је, вероватно да би се оправдао пред Вучићем за своје раније изјаве, рекао да смо сведоци да Миљан Дамјановић износи ставове Војислава Шешеља како би му прикупио поене за предстојеће председничке изборе. Ружић мора сад да буде већи напредњак од напредњака. Међутим, седница је морала бити прекинута по Закону и Пословнику – каже он.

Дамјановић објашњава и да је померање Девенпорта са места где је првобитно седео доказ да су радикали били у праву.

– На јутарњој седници њему су дали место преседавајућег што је апсолутно скандал и вређање Парламента. Када смо ми реаговали и указали им на то, на поподневној седници се преместио у посланичке клупе што је такође недопустиво. Он у Парлменту може бити само гост и место му је на галерији где треба да ћути и слуша – каже Дамјановић.

Дамјановић је поручио Девенпорту да док год је српских радикала у Парламенту он неће моћи да говори ни пред седницама Одбора ни на заседању Скупштине.

– Човек који тражи од Србије да призна тзв. независност Косова и који тражи да се троје наших страначких колега ухапсе и испоруче Хашком суду неће никада говорити пред српским Парламентом док су радикали у њему. Чиме год нам Вучић и напредњаци претили, одузимали нам плате или нас физички избацивали – поручио је Дамјановић Девенпорту.

Дамјановић на крају закључује да је Вучић покушао и да се додвори Девенпорту тиме што је хтео да му противзаконито организује и обраћање пред посланицима.

– Напредњаци су изгубили сваки компас. Спремни су да прекрше устав и законе да би се додворили човеку који нам отима Косово. Нека му Вучић организује да држи лекције код њега у странци али ми ћемо одбранити Парламент од таквог понижења – каже он.

Радикали су на крају пристали једино да се Девенпортов извештај достави на српском како би у опште био тема дискусије на одбору, али да он не може да се обрати. Напредњаци нису имали где даље па су прекинули седницу.

Прочитајте још: 

ШЕШЕЉ У ЛИЦЕ ПРЕТИО ДЕВЕНПОРТУ: Немој ми тебе да испоручимо бре, да ли си ти нормалан! (ВИДЕО)

Извор: Правда

Advertisements

loading...