Путин је одговарао на питања Џона Симпсона са ББЦ-а о наводном агресивном ставу Русије, а то свет неће скоро заборавити. Ово је из децембра 2014. године!

“И ти ми кажеш да сам ја агресор овде? Имаш ли ти здрав разум уопште?“ – Владимир Путин.

Децембра 2014. године, председник Владимир Путин одговара на питање Џона Симпсона са ББЦ-а о наводном агресивном ставу Русије.

Владимир Путин је рекао: Хвала на питању. О нашим вежбама, маневрима и развоју наших оружаних снага. Рекао си да је Русија, у извесној мери, допринела тензији коју сада видимо у свету. Русија јесте допринела, али само онолико колико све више и више чврсто штити своје националне интересе. Ми не нападамо у политичком смислу те речи. Ми не нападамо никога. Ми само штитимо наше интересе. Наши западни партнери – а посебно наши амерички партнери – су незадовољни нама зато што управо то радимо, не зато што дозвољавамо активности у вези са обезбеђењем које изазивају напетост.

Дозволи да објасним. Ти говориш о нашим авионима, укључујући и стратешке операције ваздухопловства. Да ли знаш да је у раним 1990-им годинама, Русија комплетно стопирала стратешке летове авијације у удаљеним областима надзора, како је претходно урадио Совјетски савез? Ми смо потпуно стопирали, док су летови америчких стратешких летелица наставили да носе нуклеарно оружје. Зашто? Против кога? Ко им је претио?

Дакле, нисмо имали летове много година и пре само пар година смо их наставили. Јесмо ли ми заиста они који провоцирају?

Дакле, у ствари, имамо само две базе ван Русије, и обе су у областима где је велика терористичка активност. Једна је у Киргистану, а постављена је тамо на захтев власти, председника Киргистана Акајева, након што је ухапшен од стране авганистанских екстремиста. Друга је у Таџикистану, који се такође граничи са Авганистаном. Претпостављам да сте и ви заинтересовани за мир и стабилност тамо. Наше присуство је оправдано и јасно разумљиво.

А сада, базе САД-а су расуте широм света – и ти ми кажеш да се Русија понаша агресивно? Да ли ти уопште имаш здрав разум? Шта америчке оружане снаге раде у Европи, такође са тактичким нуклеарним оружјем? Шта раде тамо?

Слушај, Русија је повећала своју војну потрошњу за 2015. годину, ако се не варам, то је око 50 милијарди у доларима. Буџет Пентагона је десет пута већи од овог износа, 575 милијарди долара, мислим, недавно одобрен од стране Конгреса. А ти ми говориш да ми спроводимо агресивну политику? Да ли има мало здравог разума у томе?

Померамо наше снаге на границе са САД или другим државама? Ко помера НАТО базе и друге војне инфраструктуре ка нама? Ми не. Да ли нас неко слуша? Да ли неко учествује у неком дијалогу са нама о томе? Не. Нема дијалога. Све што чујемо је “то се тебе не тиче. Свака земља има право да изабере свој начин да осигура сопствену безбедност.“ У реду, али и ми имамо право да учинимо то исто. Зашто не можемо?

Коначно, АБМ систем – нешто што сам поменуо у свом обраћању Савезној скупштини. Ко се једнострано повукао из АМБ споразума, једног од стубова глобалног система безбедности? Да ли је то била Русија? Не, није. САД су то учиниле, једнострано. Они стварају претњу за нас, распоређују своје ракетне одбрамбене компоненте не само на Аљасци, већ и у Европи – у Румунији и Пољској, веома близу нас. А ти ми говориш да ми спроводимо агресивну политику?

Ако је питање да ли желимо односе засноване на закону, одговор је да, али само ако су наши национални, економски и безбедносни интереси апсолутно испоштовани.

Преговарали смо о приступању Светској трговинској организацији пре 19 година или тако нешто, и пристали на компромис по многим питањима, претпостављајући да закључујемо споразум од ливеног гвожђа. А онда… Нећу расправљати о томе ко је у праву а ко не (већ сам у више наврата рекао да верујем да се Русија понашала на прави начин по питању украјинске кризе, а да Запад није, али оставимо то по страни за сада). Ипак, придружили смо Светској трговинској организацији. Та организација има правила. Па ипак, Русији су уведене санкције у супротности са правилима СТО, међународним правом и Повељи УН – опет једнострано и противправно. И ми опет нисмо у праву?

Желимо да развијемо нормалне односе у области безбедности, у борби против тероризма. Радићемо заједно на не ширењу нуклеарног наоружања. Радићемо заједно по питању других претњи, укључујући дроге, организовани криминал и тешке инфекције, као што је ебола. Све ћемо то учинити заједно, и сарађиваћемо у економској сфери, ако наши партнери то желе.

Прочитајте још:  ГЕНЕРАЛ ГРОФ МИЛОРАДОВИЧ: Неустрашиви ратник, Србин који је владао Русијом, спалио Кремљ и био највећи кошмар Наполеона!

ЦАРСКА СЕ НЕ ПОРИЧЕ: Путинови цитати који су насмејали свет!

Извор: Србија Јавља

Оставите Коментар