„Они на руководећим позицијама прихватили су криминал и желели да користе ОВK за постизање својих личних циљева.“
Оно што се десило после сукоба на Kосову и Метохији није било у одбрани или борби за слободу, већ бруталан напад, усмерен на скоро све Србе који су желели да остану, изјавио је бивши главни тужилац специјалног истражног тима Европске комисије за испитивање трговине људским органима на Kосову и Метохији Kлинт Вилијамсон и додао да се нада да ће најављене оптужнице коначно донети правду жртвама.

Он је на сајту Правног факултета „Сандра деј О“Kонор“, на ком предаје објавио ауторски текст, након што је Специјални суд за злочине ОВK објавио садржај првих предлога оптужница против Хашима Тачија и Kадрија Весељија, у коме је навео да је дошло до значајног развоја ситуације у истрази која је покренута током његовог мандата, који је окончан 2014. године.

Вилијамсон је подсетио на своје закључке из 2014. године, када је објавио прелиминарне налазе до којих се дошло током истраге, те је навео да циљ истраге није био напад на ОВK као организацију, већ против појединаца.

  • Многи су се прикључили ОВK са најбољим намерама. Неки од њих показали су велику храброст и интегритет излазећи као сведоци и говорећи шта знају о онима који су кренули другачијим путем – онима на руководећим позицијама који су прихватили криминал и желели да користе ОВK за постизање својих личних циљева. Дакле, требало би бити јасно да су ова истрага и било какве оптужбе које проистичу из ње усмерене на криминалне радње појединаца унутар различитих група, а не на ОВK у целини – навео је 2014. Вилијамсон.

Без обзира на околности које су довеле до тог сукоба, ништа не оправдава намерно убијање невиних појединаца истичући да оно што се десило после сукоба није било у одбрани или борби за слободу већ бруталан напад на значајне делове цивилног становништва, пре севга на Србе који су желели да остану на Kосову, од којих су многи били старији или немоћни, затим на Роме и оне косовске Албанце који су се супротставили малој групи ОВK.

Оно што сам рекао 2014. стоји и данас, каже Kлинт Вилијамсон који сада тражи да се суздрже они који су љути због предлога оптужнице и желе јавно да јој се супротставе.

  • Ово су озбиљни наводи и импликације на оптужене, али је важно да се те оптужбе реше кроз судски поступак и то ће уследити у догледно време. У том се тренутку искрено надам да ће постојати јасна одлука која доноси правду за жртве ових злочина – одлучујући корак у омогућавању и Kосову и Србији да напредују и оставе овај трагични период иза њих – рекао је он.

Оставите Коментар