Када би Србија данас увела санкције Русији и признала косовску независност опет не би постала члан Европске уније ни 2033 године. Причам већ десет година да нема ни штапа ни шаргарепе, нити нам шта нуде за чланство у ЕУ, каже за Спутњик новинарка Љиљана Смајловић.

Колумниста Недељника оцењује да би Србија била у проблему када би јој Америка увела економску блокаду и прекид трговинских односа, као са Ираном, али је уверена да до тога неће доћи:

Смајловићева наглашава да смо у могућности да одолевамо Западу јер нам неће рећи да не бринемо ако не будемо имали гас, пошто нам они неће помоћи. „Претпостављам да бисмо Европској унији били последња брига у случају кризе са нафтом и гасом. Тако је било и са респираторима у време ковид кризе“.

Непријатна промена позиције за Србију

У новом извештају Европског парламента о Србији први пут смо, уз захтев за санкције Русији, могли да прочитамо да се од Београда захтева признање такозване независности Косова.

Наша саговорница је децидна – европски документи су се до сада придржавали онога да је ЕУ статусно неутрална и да наши преговори са Косовом немају извесан исход, него да зависе од тока преговора. Власт у Србији се, подсећа она, много хвалила статусном неутралношћу све до 2012. када је Ангела Меркел у Београду открила да јој ни тај термин није познат. Истина је, каже Смајловић, да се ова нова формулација у документима није никад раније појавила – да смо обавезни да признамо косовску независност.

„Не бих се узбуђивала око тога, јер су изгледи за учлањење у ЕУ јако далеки. Видели смо да нико није ни из пристојности похвалио као могућу опцију предлог грчког премијера Мицотакиса који је рекао да нам се можда каже – „Ево, за 10 година ћете бити део ЕУ“. А за 10 година вероватно више нико од ових који су сада на власти у ЕУ то више неће бити“.

Стално нам одмичу „стативе ЕУ гола“

Датум пријема у ЕУ је, оцењује наша саговорница, све даљи, стално се стативе тог гола одмичу од нас и она каже да се не бих превише узбуђивала што су они променили реторику али то треба врло озбиљно констатовати да се зна да је ово ипак непријатна промена позиције у односу на Србију.

Србија неће у ЕУ пре Косова?

Горе је, према мишљењу Смајловићеве, оно што је немачки канцелар Олаф Шолц рекао у Приштини – да у Европску унију не могу да уђу две земље које се нису међусобно признале. То практично значи да је он некоме у Приштини обећао да Србија неће ући у Европску унију пре Косова и чини ми се да нико у његовом кабинету није размислио шта те речи значе.

„То је као да кажете Србији – кандидати сте већ 10 година, пре 20 сте почели са оним првим споразумима, а Косово још није добило ни безвизни режим. Тек након тога их чека нимало лак посао добијања статуса кандидата, онда то испада као да су нам рекли – за вашег живота нећете ући. Не верујем у улазак у унију “у пакету” са Косовом“, рекла је она.

ЕУ третира Србе као грађане другог реда

Србија би, каже наша саговорница, потпуно другачије разговарала о пријему Косова у Европску унију да Косово оно мало Срба што је тамо остало, држи као мало воде на длану и да чува манастире, да одаје највеће поштовање нашој традицији.

„Не би то решило питање нашег права на територију и нашег права на државни континуитет али да је потпуно другачији однос Приштине бар према тим Србима који су остали, можда бих и ја потпуно другачије размишљала. Међутим, док се ништа од тога не дешава, онда је неподношљива помисао да неко озбиљно размишља о истовременом уласку у ЕУ. Можда само заједно добијемо приступ неким приступним фондовима што није за потценивање али је то само форма да нам се заварају очи да не би морали да нам кажу да смо Европљани, грађани другог реда”, оценила је Љиљана Смајловић.

Оставите Коментар