Од 23. децембра, Истражни комитет Јерменије покренуо је чак 1.358 кривичних предмета због злочина које су починили службеници Министарства одбране Јерменије и Снага одбране Арцаха (Нагорно-Kарабах) због кршења наређења током обављања војног рока, као и на случајеве избегавања мобилизације и дезертирања током непријатељстава у Арцаху.

До сада су подигнуте оптужнице против 425 особа, укључујући чланове о злоупотреби војне службе, обуке или мобилизације, непоштовању наредбе, дезертерству и одбијању да се изврше војне обавезе.

Ухапшено је 117 војника, открио је Истражни комитет. Поред тога, 25 оптужених је стављено на списак потерница и биће ухапшени када буду откривени.

Ово су још неки од жртвених јараца на које премијер Никол Пашињан и његова влада покушавају да пребаце кривицу за потпуни неуспех у рату против Азербејџана. У међувремену, испред зграде парламента у Јеревану је протест под шаторима.

Видео испод: Азербејџански војници спроводе троје старих Јермена који су одбили да напусте своје домове

Полиција Јерменије позвала је учеснике опозиционог скупа да се уздрже од коришћења Трга Републике у главном граду Јеревану у друге сврхе које законом нису предвиђене, без дозволе надлежних органа, укључујући постављање шатора, наводи се у саопштењу полиције.

С друге стране, објављен је видео снимак који наводно приказује азербејџанског војника „који користи јерменског ратног заробљеника као мету“.

Одвојено је објављен још један видео снимак азербејџанских војника који славе своју победу возећи се аутомобилом и уништавајући га.

Видео снимак пуцања на јерменског војника и прославе победе уништавањем возила можете погледати ОВДЕ.

Европски суд за људска права (ЕЦХР) затражио је од Азербејџана да пружи информације о ратним заробљеницима до 28. децембра.

  • Дана 18. децембра, непосредно након састанка представника Републике Јерменије пред ЕСЉП-ом Јегишеа Kиракосјана са рођацима 62 војника заробљена у Хцаберду, који се догодио у Гјумрију, поднет је још један захтев за указивање на привремену меру против Азербејџана у име Kанцеларије представника при ЕСЉП која је предала 53 војника, заједно са пратећим доказним материјалима. Важно је напоменути да су адвокати већ поднели захтев за привремену меру за 9 војника од њих 63.

ЕЦХР је 21. децембра одобрио захтев који је поднела влада Републике Јерменије, захтевајући од владе Азербејџана да пружи информације о ратним заробљеницима, њиховим медицинским документима и информацијама о условима њихове размене до 28. децембра.

Руски мировњаци настављају напоре у Нагорно-Kарабаху.

Специјалисти Међународног центра за уклањање мина Министарства одбране Руске Федерације настављају рад на разминирању територије. Инжењерске јединице руских мировних снага у Нагорно-Kарабаху довршавају разминирање северне периферије Степанакерта.

Укупно, током мировне акције у Нагорно-Kарабаху, инжењерске јединице су очистиле више од 260 хектара терена и око 100 километара путева, 434 стамбене зграде. Пронађено је и неутралисано више од 8,6 хиљада експлозивних предмета.

Током разминирања и чишћења територије експлозивних објеката у Нагорно-Kарабаху, руски мировњаци користе савремене роботске системе који им омогућавају да одржавају високу стопу разминирања на планинском терену и током погоршаних временских услова.

Руски председник Владимир Путин и његов француски колега Емануел Макрон детаљно су разговарали о ситуацији око Нагорно-Kарабаха и потврдили међусобну спремност за наставак координације око различитих аспеката мирног решавања.

Руски председник је нагласио да се ситуација у региону стабилизује и да се споразуми од 9. новембра, које су постигли председници Русије, Азербејџана и премијер Јерменије, углавном поштују.

Стране су забележиле успешан рад руских мировних снага, који на захтев Бакуа и Јеревана обезбеђују прекид ватре и безбедност цивила. Стране су потврдиле узајамну спремност за даљу координацију око различитих аспеката поравнања у Нагорно-Kарабаху, посебно у оквиру ОЕБС-ове Минске групе. Ово је саопштила прес-служба Kремља.

Оставите Коментар