Он је, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, служио литургију у храму Преображења Господњег у Загребу

Канонске границе Цркве се не мијењају нужно са границама држава. Ми нећемо хтјети да поистовећујемо Цркву са било којом државом, а камоли са било којом партијом, и чинићемо све свим силама, духовним, расположивим, да не дозволимо да нама било ко манипулише, поручио је јуче патријарх Српске православне цркве Порфирије у Загребу.

Он је, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, служио литургију у храму Преображења Господњег у Загребу.

-Црква нема граница, не само историјских, него нема граница ни између овога и онога свијета. Како онда Црква може да се поистовети са било којом, макар и најважнијом, најмоћнијом, најљепшом земљом на свијету или са било којим народом? Осим Христа све је релативно. Државе, некада су веће, некада мање, неке трају вјековима и миленијумима, а неке, које су биле моћне и силне и заузимале огромне просторе, данас не постоје. Нас не интересује ширење и сужавање држава – казао је патријарх.Како је истакао, у нашем времену се стварају многи конструкти, фикције, виртуелне стварности које они, који хоће Цркву да увуку у разне неспоразуме и политичке игре, користе као полазну тачку, полазећи од тог виртуелног конструкта као реалности која, према ријечима патријарха Порфирија, никакве везе нема нити са природом Цркве, нити са њеним амбицијама, нити са њеним служењем.

– У Цркви заиста нема Грка ни Јеврејина. У Цркви нас Господ позива да сви једно будемо. Међутим, у џунгли, у прашуми силних интереса од овога света, разни – имајући оруђа, али, ако хоћете, и оружја медијска у рукама – могу да стварају лажне слике и да онда и од Цркве производе оно што нити је била, нити јесте, нити ће бити – казао је патријарх Порфирије.

Оставите Коментар