Патријарх српски Порфирије поручио је да ће на сваки могући начин подржати Руску православну цркву у ситуацији око Украјине, преноси Интерфакс.

„Дијелимо ваша осјећања, молимо се за вас и спремни смо да учинимо све што је у нашој моћи да подржимо Руску православну цркву и вјерни народ у Русији и Украјини“, рекао је патријарх Порфирије у разговору са патријархом Кирилом који је у среду одржан преко даљинске видео комуникације.

Током „дугог братског разговора“ разговарало се о догађајима који се дешавају у Украјини, саопштава Одјељење за спољне црквене везе Руске православне цркве. Посебну пажњу саговорници су посветили хуманитарној ситуацији у Донбасу. Патријарх Кирил је захвалио Патријарху српском на подршци и солидарности са канонском Украјинском православном црквом. „Постоји увјерење да је Српска црква уз нас у овом тешком времену“, рекао је он.

Посебно је поглавар Руске православне цркве са захвалношћу истакао црквену помоћ избјеглицама из Украјине које стижу у земље које духовно обухвата Српска патријаршија. Посебно је поменуто прикупљање прилога организовано у српским црквама са благословом патријарха Порфирија за даље распоређивање од стране канонске УПЦ и њеног предстојатеља митрополита Онуфрија.

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил је у наставку разговора замолио саговорника да предсједнику Србије Александру Вучићу пренесе ријечи захвалности за помоћ коју српска држава пружа украјинским избјеглицама.

Важна тема разговора била је ситуација у којој се налази Украјинска православна црква: Патријарх Кирил је патријарху Порфирију испричао о тешкој ситуацији канонске Цркве, о угњетавању којем је подвргнута. „Поклањам се пред подвигом нашег свештенства“, истакао је предстојатељ Руске Цркве.

Оставите Коментар