Лажна држава Kосово планира да генералу Небојши Павковићу, који у Финској издржава затворску казну од 22 године на коју га је осудио Хашки трибунал, смести нову вишегодишњу робију, пишу београдски медији.
Истражни судија и тужилац из Приштине, по одобрењу Хага, дошли су крајем прошле недеље у затвор у Финској да испитају Павковића због наводно ‘новоутврђених ратних злочина на Kосову’. Албански тужиоци желе Павковићу поново да суде и да га из Финске пребаце у затвор на Kосову! Генерал је одбио да буде саслушан, уз образложење да не признаје институције Приштине, и дословце им је поручио: Ни мртав не идем у Приштину!

Правно је немогуће некоме судити два пута за исто кривично дело, али је овде све могуће јер је Запад много пута показао дупле аршине

Шиптарски тужиоци планирају да против Павковића, који је био командант Треће армије ВЈ, подигну нову оптужницу. На основу тога затражиће од Финске да Павковића изручи Приштини, будући да генерал крајем ове године има право да поднесе захтев за превремено ослобађање јер је одслужио две трећине казне.

“Павковића су у затвору посетили истражни судија и тужилац из Приштине и затражили да га саслушају у својству оптуженог. Верује се да су имали дозволу Хага. Павковић је, међутим, одбио да буде саслушан. Рекао је да не признаје приштинске институције и дословце поручио: Ни мртав нећу дозволити да ме изруче Приштини! Осим тога, Павковић због овог скандала планира да се обрати и званичном Београду и тражи реакцију”, објашњава извор близак Павковићу, а преносе франкфуртске “Вести’.

Kоментаришући ове наводе, познати адвокат Тома Фила, који је у Хагу бранио председника државе Слободана Милошевића, истиче да је у питању ‘потпуна глупост’.

Генерал Владимир Лазаревић наглашава да се фарса са тзв. Хашким трибуналом наставља.

– Овог пута фарса је у функцији даљих притисака Приштине и њихових ментора са Запада. Свашта генерал Павковић има да каже о злочинима Запада и њихове терористичке пешадије, а то је делом изнео у својим књигама. Истина је да тај нелегални суд није доказао никакву кривицу Павковића, па је разумно упитати како онда неки тамо суд у Приштини може уопште да му суди за наводне злочине – наглашава Лазаревић.

– Павковић јесте и даље под ингеренцијом Хага, иако је у Финској пошто тамо само служи казну. Финска, међутим, у његовом случају ни о чему не одлучује, што значи да су ова двојица Албанаца вероватно имала дозволу Хага да дођу код Павковића. Лажна држава Kосово није чланица Интерпола, те сваком њиховом потерницом Тачи и Харадинај могу само да обришу задњицу. На другој страни, Финска је признала Kосово и то би можда могао да буде проблем… Правно је потпуно немогуће некоме судити двапут за исто кривично дело, али овде је данас све могуће јер је Запад много пута показао дупле аршине – упозорава Фила.

Бранио отаџбину

Бивши официр ЈНА, пуковник Веселин Шљиванчанин оцењује да је прави скандал то што су Финска и Хаг уопште дозволили представницима лажне државе да се појаве и затраже саслушање Павковића.

– Павковић је, као и сваки други официр наше војске, бранио своју отаџбину. Суђено му је и добио је казну, а велико је питање да ли је пресуда праведна. Уместо да га пусте кући, у своју отаџбину, сада дозвољавају овај скандал и измишљају неке нове злочине. Још је горе ако желе да га поново осуде за нешто за шта је већ осуђен! Надам се да ће на крају ипак правда победити и да ће се Павковић вратити кући – закључује Шљиванчанин.

Оставите Коментар