Kрвави хаос који је настао у Kонгресу када су присталице Доналда Трампа упале пошто су пробиле полицијски кордон који је требало да заштити Kапитол хил и заустави катастрофу која је уследила и у којој је страдало четири особе.

„Освајање“ Kапитола, дома Сената и Представничког дома, представља један од највећих пропуста у новијој америчкој историји, рекли су садашњи и бивши представници закона, пренео је Ројтерс.

Догађаји као што је инаугурација новог председника укључују недеље припреме, док се знатно мање пажње поклања заштити Kонгреса у време док се потврђују електорски гласови држава, додали су амерички званичници.

До нереда је дошло иако се знало да би могло да буде потенцијалног хаоса тврдокорних присталица Доналда Трампа, који су били „запаљени“ Трамповим тврдњама да су избори покрадени у корист будућег председника Џоа Бајдена, оцењује Ројтерс.

Око зграде Kонгреса је било око 2.000 полицајаца, што је уобичајна бројка која покрива површину од околних 500.000 квадратних метара.

Због разлога који су остали нејасни до данас, остале оружане снаге САД, којих има много више од 2.000, нису стигле на време, штавише, касниле су неколико сати, док су за то време демонстранти вршљали Kонгресом, наводи Ројтерс.

Kапитол је на пар минута хода одакле је Трамп држао говор против избора непосредно пре него што су почели нереди, рекавши да је гласање било „силовит напад на нашу демократију“, а том приликом их је замолио да дођу до Kапитола у „маршу за спас Америке“.

Бројању електорских гласова, које никада није било спорно, претходиле су претње на друштвеним мрежама, које су указивале да би екстремни Трампови симпатизери могли да направе хаос.

Упркос најавама о могућој опасности, полиција Kапитола није тражила унапред помоћ од осталих федералних служби, као што је Министарство за унутрашњу безбедност, према тврдњи неименованог званичника.

Што се тиче Националне гарде, коју је позвала градоначелница Вашингтона, припадници ове службе су мобилисани тек сат времена након што су демонстранти пробили полицијске барикаде.

Оставите Коментар