Ојданићев однос са Милошевићем увек је остао на нивоу „господине председниче“, а тако га је и у Хагу ословљавао.
Све што је Слободан Милошевић изговорио везано за Резолуцију 1244 постоји на тајним снимцима које је чувао генерал Драгољуб Ојданић.

  • Деценијама чувам снимке свих разговора које је председник Милошевић водио везано за усвајање резолуцију. Сваку реч изговорену о нашој војсци која се повукла са Kосова и Метохије, све што су њему страни политичари говорили, оно што је он њима рекао, све ћу то објавити у књизи – испричао је Ојданић пре два месеца за Српски телеграф, у последњем интервјуу који је дао медијима.

Генерал је тада, између осталог, рекао и да ће књига с транскриптима Милошевићевих разговора, његово политичко завештање, бити од велике користи Србији:

  • Од резолуције никада не смемо да одустанемо, а нашу војску морамо да вратимо на Kосмет.

Никола Шаиновић, бивши премијер Србије који је са Ојданићем био близак док је био на челу државе, али и касније у Хашком затвору, где су обојица робијала, каже да су управо резолуција и дешавања која су уследила после њеног усвајања у УН били рак-рана недавно преминулом генералу.

  • Био је сведок разговора са Черномирдином и Ахтисаријем и када је донета одлука о доношењу Резолуције 1244. То је подразумевало повлачење наше војске са Kосова. Ојданић је целог живота то носио као најтежи тренутак у животу – наводи Шаиновић.

О односу који је Ојданић имао са Милошевићем бивши српски премијер каже:

  • Генерал је био потпуно одан држави и Слободану Милошевићу, као председнику, не приватно него државно, и тој борби којој је припадао је остао потпуно посвећен до краја живота.

Током година које су заједно провели у Хагу Ојданић је Шаиновићу говорио и о непристојним понудама које је добијао од Американаца.

Њему је нуђено пре одласка у Хаг да сведочи против Милошевића и тако се спасе Хага. Долазио му је Пјер-Ришар Проспер, тадашњи амерички амбасадор за питања ратних злочина. На његов захтев да сведочи против Милошевића Ојданић је рекао: „Ја могу да сведочим, само немам да кажем ништа против Милошевића.“

Ојданићев однос са Милошевићем увек је остао на нивоу „господине председниче“, а тако га је и у Хагу ословљавао – каже бивши премијер.

Додаје да је Ојданић знао све ратне планове.

  • Немате веће тајне од тога, он и генерали Павковић и Лазаревић су бранили те планове, изнели их и бранили пред судом и чињеница је да је Хаг пресудио да су се злочини десили изван тих планова, они су допринели одбрани угледа Војске чак и пред Хашким трибуналом. Све време у Хагу је остао посвећен свом селу, читао и писао сећања и остао емотивно везан за свој крај и тамо ћемо га, нажалост, испратити – испричао је Шаиновић.

Leave a Reply