Изабела Товаљери, управо изабрана посланица Европског парламента и чланица Савлинијеве Лиге, ексклузивно за „Ало!“ каже да је важно учврстити односе између Србије и ЕУ, будући да је Србија централна земља за јачање идеје о Европи која се поноси хришћанским вредностима и противи се диктатури званој „политичка коректност“, као и снисходљивости према растућој исламизацији.

  • Сећам се да је у време НАТО бомбардовања Београда једина странка која се снажно супротставила том чину била Лига, а недавно одржан састанак нашег заменика премијера и министра унутрашњих послова Матеа Салвинија и председника Србије Александра Вучиц́а био је веома битан и због тога што јасно показује блискост наше две земље. Што се тиче нерешеног питања Kосова, верујем да италијанска влада може играти одлучујућу улогу посредујући да коначно дође до решења постојећих спорова и до стабилизације стања након очигледно пропалог француско-немачког самита у Берлину. На њему је без разлога избегнуто присуство Италије. То је још један у низу доказа да ЕУ није у стању да води заједничку спољну политику.

Izabela Tovaljeri

Шта је то што данас спаја Србе и Италијане?

  • Између наших земаља постоји велико пријатељство, засновано на заједничким културним и хришћанским коренима, али постоји и значајна трговинска размена. Само у 2018. години размена је премашила рекордну суму од четири милијарде евра. Италија је други по величини спољнотрговински партнер Србије. На пример, у мом граду Бусто Арсизио, у коме сам ја заменик градоначелника, недавно смо потписали споразум о сарадњи са српским градом Суботицом, како бисмо унапредили културне и економске односе.
    Верујем да наше односе треба ојачати јер у источној Европи, Мађарској и Пољској, као и у Србији, постоји осећај поноса који је веома сличан идеалима које је Лига увек следила и које данас подржава трећина Италијана.

Kако оцењујете резултате недавно завршених избора за Европски парламент? Да ли очекујете да ће у самој ЕУ доћи до конкретнијих промена?

  • Успех Лиге у Италији, где је она тренутно најјача странка, али и афирмација Националног окупљања (РН) Марин ле Пен у Француској и Странке за Брегзит у Великој Британији представља јасан и недвосмислен сигнал: Европа се мора радикално променити. Нарушен је историјски компромис (или баланс) између популистичких и социјалистичких партија, то је већ важан први корак. Нажалост, упркос резултатима демократског гласања европских грађана, примећујем да су први постизборни политички састанци били усредсређени искључиво на поделу фотеља. Лидери размишљају о одржавању статуса кво, али у новом Европском парламенту биће видљива промена атмосфере.

Ваша странка остварила је одличан резултат и запажено се позиционирала као једна од водећих политичких снага европских суверенистичких партија. Шта је то чиме су грађани Италије незадовољни у постојећем поретку и функционисању ЕУ?

  • Превише ограничења и наметања у избору националне политике, превише тупе строгости, превише ригорозности без логике. То све видимо и ових дана са још једним тешким уплитањем Европске комисије у италијанску буџетску политику, њихов циљ је насилно наметање поштовања бесмислених параметра, а да се притом не обраћа пажња на потребе реалне економије и потребу да се земља врати расту. Италијани су се уморили од тога да се њихови политички гласови гуше.

Лидер ваше партије се отворено залаже за чврсту сарадњу са Москвом. Може ли доћи до нормализације односа ЕУ и Руске Федерације и какве су последице економских санкција по државе чланице?

  • Санкције против Русије имале су веома озбиљне последице на италијанску економију. Према Институту за међународне политичке студије (ИСПИ), између 2013. и 2016. године италијански извоз у Русију практично је преполовљен: са 14,3 милијарде долара у 2013. на 7,4 милијарде у 2016, да би се затим повећао на нешто мање од девет милијарди у 2017. У неким кључним секторима нашег извоза, као што су машине, одећа, обућа и намештај, утицај је био значајан, и зато што је Русија у годинама након кризе из 2008. почела да се консолидује као земља извозник, што представља важну алтернативу традиционалним тржиштима. Лига се увек противила тим санкцијама, које су фаворизовале Немачку и погодиле Италију. Верујемо да је дошло време да се поново отвори дијалог са Путиновом Русијом око заједничких друштвених вредности, као и оних везаних за културу, али и за економију.

Афера „Штрахе“ није случајна

Ове изборе обележила је и политичка афера у Аустрији, у чијем се центру нашао вицеканцелар Штрахе. Да ли сматрате да се она одразила на свеукупне резултате суверенистичких странака у Европи?

  • То је сигурно имало утицаја у Аустрији, али можда је могло да утиче и на остатак Европе, посебно у неким земљама у којима суверенистичке снаге немају јаке корене какве има Лига у Италији или РН у Француској. Мислим да је свима јасно да је извлачење афере „Штрахе“ усред предизборне кампање за Европски парламент и видеа старог две године било све само не случајно.

Оставите Коментар