Захваљујући братству манастира Студенице, пронађена је до сада необјављена беседа Светог Владике Николаја.

Архимандрит студенички Tихон пише: “Пре неколико дана смо пронашли један важан документ беседу Светог владике Николаја из 1938. године… Беседа је куцана на машини, а неке речи су уписане и дописане руком. По свему судећи владика је беседу откуцао када је имао инспирацију, а оставио је празна места да се упише храм или манастир где ће беседа бити читана, свети који се слави тога дана, простор за светога је остављен на два места и година.

Свети Владика је дописао потребно, потписао, ударио печат и опет дописао: По прочитању оставити у архиву манастира. Судећи по овом натпису, печату, потпису, рекло би се да нема дупликата куцаног текста, не знамо да ли је ова беседа преписивана и да ли је има у сабраним делима.”

Беседа Светог Владике Николаја:

“Свему народу сабраном код манастира Светог Арханђела у Вујну, да прослави срцем и душом и мислима и речима свевишењег Бога створитеља и Божјег великог слугу крилатог арханђела Гаврила.

Помози вам Бог, браћо! И помогао, и помоћи ће свима вама, који са страхом Бога славите и са поштовањем спомињете Свете Божије арханђеле и анђеле…..”

Оставите Коментар