Посланица руске Државне думе Наталија Поклонска изјавила је да су организатори државног преврата у Украјини, укључујући бившег украјинског председника Петра Порошенка, допринели активизацији Кримљана у њиховој вишедеценијској тежњи да се врате у своју историјску домовину у Русију, те да размишља да Порошенку упути писмо захвалнице.

Раније је Порошенко током саслушања на суду приликом разматрања жалбе на пресуду бившем шефу државе Виктору Јануковичу за издају, изјавио да га сматра одговорним за то што је Украјина изгубила Крим.

Према речима Поклонске, организатори и извршитељи државног удара у Украјини 2014. године покренули су Кримљане на одлучне акције у њиховој двадесетогодишњој жељи да се врате у своју историјску отаџбину, у Русију.

„Порошенко може само да криви све око себе, од Јануковича до кримских галебова, само да не призна очигледно, за шта, види се, никада неће имати храбрости. Без људи попут Порошенка, кримски референдум не би био могућ“, изјавила је посланица.

Уједињење Крима и Русије

Крим се ујединио с Русијом после одржаног референдума у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина гласача Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина као и раније сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статуом УН изјаснили за присаједињење са Русијом.

Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено”.

Оставите Коментар