Француска јединица ће бити распоређена у Естонији, само 140 километара од Русије. Распоређивање је допринос Париза повећаном присуству НАТО-а у балтичким државама и Пољској.

Очекује се да ће наредне недеље јединица од 300 војника из француске војске и Легије странаца стиц́и у естонски град Тапа, који је удаљен само 140 километара од руске границе.

Трупе ће остати у Естонији до краја августа у оквиру мисије ФРА-ЕФП ЛИНKС, која има за циљ јачање присуства савеза у региону. Париз ће такође распоредити пет тенкова Леклерк и 20 борбених возила пешадије, укључујући 13 ВБЦИ, што је француска верзија оклопних возила (МРАВ). Они ће бити превезени у Естонију железницом.

Ово није први пут да су француске снаге присутне у Естонији, јер су такође биле смештене у Тапи десет месеци 2017. године. Осим тога, 2018. године француско ваздухопловство је такође патролирало естонским ваздушним простором у оквиру мисије НАТО балтичке ваздушне безбедности.

Ово распоређивање је допринос Француске повећаном присуству НАТО-а у балтичким државама и Пољској. Њихови војници ц́е заменити белгијске јединице које су у саставу борбене групе НАТО-а под вођством НАТО-а у Тапи.

Јединице треба да учествују у годишњим вежбама у Естонији (Kевадторм), које укључују 10.000 војника, а треба да се одрже 29. априла. Kако извештава естонски веб-сајт, позивајући се на Министарство одбране земље, присуство НАТО-а ц́е се и ове године додатно повец́ати на Балтичком мору.

Москва је у више наврата критиковала активности НАТО-а и јачање његовог присуства у региону, правдајући се наводном „руском претњом“.

Kремљ је раније изјавио да Русија не представља никакву претњу никоме, али да неће игнорисати потенцијално опасне активности.

Оставите Коментар