Илузорно је очекивати у дубоко корумпираном систему који штити сам себе на свим нивоима, очекивати да ће правно ”реаговати” на овај МОНСТРУОЗНИ партитикратски механизам и бруталне дискриминације по националној и вјерској основи

Да су институције Црне Горе тешко обољеле од партитократије није чињеница која може изненадити било кога. Ипак, у дијелу ”несврстане” јавности још увијек постоји дилема о размјерама партитократске корупције.

На примјер, Војска Црне Горе је једна од институција која код грађана инерцијално побуђује доживљаје части и професионализма. О том се чак у одређеној мјери могло говорити до доласка Предрага Бошковића на чело Министарства одбране.

Од тога тренутка почиње потпуно урушавање система, чистке на националној, вјерској и политичкој основи. Недавно су три припадника Војске ЦГ покренули спор против те институције управо због дискриминације по националној, вјерској и политичкој основи.

Следећи аудио снимак неспорно и бјелодано свједочи колико је Бошковић партијски корумпирао Војску Црне Горе и тиме потпуно срозао углед, а онда и професионалну способност те институције. Наиме, у њему се открива да ”пут” до ангажмана и ”професионалног” напретка у Војсци Црне Горе води преко мјесне партијске ћелије ДПС-а.

Односно преко провјере која се интерно кодира као ”препознавање терена”. У конкретном случају, Душица Вулић, особа од очигледног повјерења Бошковића у мјесној канцеларији ДПС-а Загорич врши редовне провјере будућих и садашњих припадника Војске Црне Горе, како би након њене оцјене ”са терена” врх на челу са Бошковићем доноио одлуку да ли ће неко бит примљен или добити унапређење.

Душица Вулић, задужена за „препознавање терена“

У разговору са кандидаткињом (Маријом), која потенцира да је вјеровала да се позиције у Војсци обезбјеђују на основу професионалних способости, Душица коментарише ”И ти си то схватила здраво за готово”, алудирајући на то да је то верзија стварности за неискусне и наивне, а да се ”праве ствари” дешавају и рјешавају управо преко њене канцеларије. Иначе, Душица наводи да ”терен препознаје” оне који су Црногорци и оне који су ”ишли на литије”. Закључује се и да се ”црногорство” мјери припадношћу ДПС-у.

Човјек који је од Војске Црне Горе суштински направио партијску ћелију ДПС-а је, према сазнањима из врха те партије, најозбиљнији кандидат за премијера у случају да режим приказаним коруптивним и криминалним методама обезбиједи парламентарну већину. Такав потез, а у свјетлу презентованих доказа би био посебан скандал који сигурно не би остао без одговора у сипломатским и политичким круговима међународне заједнице.

Илузорно је очекивати у дубоко корумпираном систему који штити сам себе на свим нивоима, очекивати да ће правно ”реаговати” на овај МОНСТРУОЗНИ партитикратски механизам и бруталне дискриминације по националној и вјерској основи. Ипак, корист овог доказа је у очекивању да ће њега вриједност бити измјерена у слободној Црној Гори, а творци и извршиоци ”система” бити адекватно, законски санкционисани.

У наредним редовима и аудио снимку, чућемо „разговор“ Душице Вулић, која ради у мјесној канцеларији ДПС-а Загорич у Подгорици чији је задатак да даје оцјене “са терена”.

Душица Вулић: На поса’, кући, стандарне обавезе
НН: Посао, није добро…
Душица Вулић: Што
НН: После ћу Вам испричати све
Душица Вулић: Што је било, слободно причајте
НН: Испричаћу после, са Маријом Ви завршите
Душица Вулић: Немам ја што. Слушај овако, ти си млади војник, која си била на то добробољено, је ли тако
Марија:Јесте
Душица Вулић: Тражили су провјеру Вашу, они стално траже партијску провјеру. Нијеси само ти у питању, него вас је седморо из Загорича. Између осталог мени је на провјеру био, сад ћу одмах да ти кажем. Можда га и знаш, можда сте заједно били, само секунд…, ја ништа не кријем, ја немам потребу да кријем, ја сам ти синоћ и оцу објаснила, ја не желим да гријешим. Чејовић Лука
Марија: Није ми познато
Душица Вулић: То је иначе сестрић јавног тужиоца
НН: Пошто је она прије била, значи она је била на Лјетњем војном кампу
Душица Вулић: Добро
НН: Прије овога је била предала за војнике по уговору, и није била примљена и звали су је из Министарства и рекли, да не може бити то, него да иде на добровољно служење војног рока
Марија: Само да напоменем, да сам ја и претходни пут, све услове испунила.
Душица Вулић: Слушај, испунићеш сад, све услове.
НН: Значи, ту је отишла на добровољно служење, значи звали су је. Не може тамо, може ли тамо. Ја сам ево, она зна, ја сам био против тога да она иде, она је друга година Правног факултета, ја сам значи за то, у том правцу да она иде, али она је хтјела да заради новца за себе, као свако
Душица Вулић: Оће и да види, да проба, као сви млади што би пробали.
НН: Психиотест који је радила, натрпосјечна интелигенција, значи, то можете из персонлног виђети. Значи…
Душица Вулић: Они су мени рекли, да она има све карактеристике,
НН: Она је изабрана за снимање спота, на РТЦГ, кад је било снимање заклетве, 13. јула, значи све
Марија: Мени само није јасно, како сад из свега тога, мене Војска не препознаје и не жели да ме прими.
Душица Вулић: Није то непрепознавање Војске, ви сте погрешно схватили. Слушај
Марија: Знам ја што је у питању, али ја сам три мјесеца добровољно служила, научила сам Закон о војсци, у (неразговјетно) етике. Нама су нагласили, да никаква партијска, ту не треба да буде, припадност.
Душица Вулић: И ти то схватиш здраво за готово? Колико имаш година ти?
Марија: Ја, 21.
Душица Вулић: Кад будеш имала ка’ ја и тата, онда ћеш укапирати
Марија: Ја све знам.
Душица Вулић: Слушај овако, ја не желим никога да лажем, био ти је брат, јеси ли причала са братом?
НН: Нисмо, зато што је брат прехлађен нешто, и онда нисмо
Душица Вулић: Слушај, ја не волим никога да лажем
НН: Јер су њега звали са годишњег одмора
Душица Вулић: Ја никога не лажем, нити волим коме да причам нешто у очи, што ја не могу да испуним, или што ја немам нека очекивања, нити желим да сјутра ти мене мрзиш, због тога, нити да човјек сјутра мене прозива. Нити ово, нити оно, мени је само криво, ја схватам све, ја ти сад најискреније кажем, синоћ кад ме он звао, ја сам укапирала, њему сам објаснила. Ви сте сви млади, не капирате неке ствари, које су можда пребитне, које он схвата о чему се ради, разумијеш. Ништа ово није страшно, слушај. Ти служиш и он наравно, Војску Црне Горе, под заставом Црне Горе
Марија: Наравно
Душица Вулић: Браниш државу Црну Гору, припадник си црногорске националности, они те одма траже, да ли те терен препознаје као Црногорца или си била на литији, ви знате да је афера по војсци, ова афера, ово оно.
НН: Шта то значи, то значи,
Душица Вулић: Све ја разумијем
НН: То значи, да се ја тамо не смијем појавити у униформи, неразговјетно…
Душица Вулић: Нико вама не тражи
НН: Не смијем ја тамо иступити
Душица Вулић: Нјој не тражи нико, нити да се она ескпонира, нити било што
НН: Не, не, али гледајте, ако она…
Марија: Мене политика уопште не интересује, ја не желим да будем припадница било које партије, нити да се ја бакћем са политиком, мене то не заним
Душица Вулић: Али опет ти не схваташ, они неће да се ти бакћеш са политиком, нити да ти будеш члан партије
Марија: Онда чему све ово
Душица Вулић: Проблем је у томе, што ти као гласач, имаш право гласања
Марија: Наравно

Душица Вулић: И ти као припадник Војске, за све то, што ви причате да не можете да будете чланови, да не можете да будете симпатизери, имате право гласања
НН: Члан 18. закона о ВЦГ
Душица Вулић: Разумијем ја то
НН: Значи, дословце пише: Не може, јер ја знам човјека
Душица Вулић: Схваташ ли што оћу да ти кажем. Они у једну руке туле, у једну гасе. Разумијете ли шта сам вам рекла
НН: Ја ево опет кажем, Марија ће завршити, а ја ћу вам испричати после то. Моје одрицање, моја залагања, мој рад
Душица Вулић: Испичаћете без икаквих проблема
НН: Моја приврженост
Душица Вулић: Зато ти кажем, ти мени нити требаш као активиста, нити ти мени требаш као члан, с тим што чланова је вас бијелога свијета у ВЦГ.
НН: Знам ја то…
Душица Вулић: Који сад добијају положаје, добијају положаје из тога разлога што су чланови, из тога разлога, што из Мјесних одбора ја морам да те препознам и да ти ја из Мјесног одбора, дам гаранцију да си симпатизер, ево ја ти сад кажем, симпатизер, а не члан наше партије и ти добијаш чин. Ја вам опет, ја не желим никога да лажем, не желим никоме да мажем очи, јер ја нисам тај тип, ја ти најискрнениј кажем, тебе мој терен не препознаје, разумијеш ли. Не пепознају те као Црногорку. зато што те они не познају
Марија: Не, али препознаће неког, ко је пао психотест, и ко је неспособан
Душица Вулић: Зато, што ће добити карактеристике из Мјесног одбора. Добар дан, добар дан, да ли је тај и тај, јесте, члан је, долази у Мјесну. ћао, па па, тај има предиспозиције, тај је Црногорац. Капираш ли што ти причам, ја сам твоме тати синоћ рекла, не желим да ни једно дијете од вас, од 20 до 25 година, да се огријешим, и да ја сад кажем, мени њу терен не препознаје. Зашто те ја не бих препознала. Нормална си, здрава, права, имаш очи, имаш руке, имаш све, што је теби проблем
Марија: Ја мислим да од свих тих других људи, волим више државу
Душица Вулић: Ја знам, да си ти сад дошла мало и са страхом, мало си изиритирана, и зашто се дешава, немаш потребу. Моја карактеристика за тебе, ево ја ти сад кажем, и ја то одговорно тврдим, ево синоћ сам се њему заклела у очев гроб, а сад се теби кунем, да ћеш бити примљена у Војску, јер ћу ја после тога, ја сјутра идем са Пеђом Бошковићем (министром одбране) на разговор.
Марија: Ја сам лично похвале добила и од њега.
Душица Вулић: Джабе си ти похвалу добила од њега, ако немаш Мјесни одбор. Можете ли ви то да схватите, терен вам је битан.
НН: Замислите, кад вам неко каже, да сте елоквентни и да размишљате као да радите 15, 20 година у војсци.
Марија: Е то је он лично рекао за мене.
НН: Има ли нека већа
Душица Вулић: Слушајте ме сад, извини Славољубе, је ли тебе јасно, да се ово ради преко тебе.
НН: Гледајте ово, Марија моја, ја сам њу.
Душица Вулић: Схватам ја тебе да тебе не интересује политика, да си ти њу васпитавао да волиш Црну Гору и своје интересе
НН: Ја сам за ову земљу дао заклетву и положио заклетву да је браним
Душица Вулић: Па то ти причам, али…
НН: Гледајте знајте…
Душица Вулић: Је ли Ивана, Мирољубова, је ли она за ВЦГ конкурисала, њој је провјера данас, мислим да ће већ, мислим да ће доћи код цуре на разговор. За то ти кажем…
НН: Знате ли колико сам ја презентовао Црну Гору, а много сам, по свијету. Ја сам радио у Министарству одбране девет година. Значи
Душица Вулић: Добро

Оставите Коментар